Categorieën

Service

Stoepen Broersvest worden niet vervangen

Stoepen Broersvest worden niet vervangen
Politiek

Stoepen Broersvest worden niet vervangen

  • Redactie
  • 09-11-2022
  • Politiek
Stoepen Broersvest worden niet vervangen

SCHIEDAM - De bestrating van de stoepen van de Broersvest wordt niet vervangen. Ook al dringt Lokaal Onafhankelijk Schiedam (LOS) daar in de raad op aan.

Volgens Monique Rotteveel van LOS levert het plaveisel van de Broersvest met regelmaat gewonden op. “Van hoofdletsel tot gebroken ledematen, waar de ambulance tientallen keren per jaar voor moet uitrukken.” Omdat de betegeling van de trottoirs niet vlak ligt en tot overmaat van ramp spekglad worden als het regent.

Andere raadsleden bevroegen Rotteveel hoe zij aan dat aantal van ‘tientallen per jaar’ komt. Dat leerde haar meldingen die zij van vrienden en bekenden ontving, aldus de LOS-fractievoorzitster. Ze had geprobeerd bij de Spoedeisende Hulp op te vragen hoeveel ‘Broersvestjes’ daar behandeld zijn, maar kreeg die informatie niet. Dat neemt volgens haar niet weg dat er iets meot gebeuren. “De gemeente heeft hierin een grote verantwoordelijkheid en zorgplicht. Iedereen die daar valt en waar je verantwoordelijkheid voor hebt is er één te veel. Dit moet anders!”

Volgens wethouder Dogukan Ergin ontbeert Schiedam echter het geld om de belangrijke Schiedamse doorgaande straat te herbestraten. Als hij al zou willen. “De kosten zijn minimaal anderhalf miljoen euro. Dat is een minimumbedrag, dat is een positieve schatting. Dan heb ik het nog niet eens over het feit dat de huidige bestrating een technische levensduur heeft van dertig jaar. Dus dat zou een technische afschrijving met zich mee moeten brengen; dat betekent dat je al heel snel naar de twee, drie miljoen euro gaat.” 

Onuitvoerbaar, noemde Ergin de motie van LOS, ook ingebracht namens Groen Links. Die stelde dat het college ‘voor het eind van het jaar de kosten voor vervanging van de bestrating van de stoepen aan de Broersvest inzichtelijk moet maken - en voorleggen aan de raad’. Hoewel Ergin dus technisch gesproken in algemene zin direct aan het gevraagde in de motie kon voldoen, was het in de stemming alleen Alles voor Schiedam dat het voorstel ook steunde. Ruimschoots onvoldoende om de wethouder op dit vlak tot actie te bewegen.

Hij lichtte desgevraagd - 'kunnen we niet werken met hergebruik van materialen?', aldus Rotteveel - toe dat de gemeente inderdaad een zorgplicht heeft. 
Dat betekent dat tijdens genoemde dertig jaar het onderhoud ter hand wordt genomen. "Op dit moment hebben we ter hoogte van het Emmaplein en de Koemarkt onderhoud verricht aan de voegen. En in het eerste kwartaal van 2023 gaan we andere herstelwerkzaamheden uitvoeren. We zijn tegelijk bezig om de technische staat te meten, daar hebben we een opdracht voor uitgezet." 

Rotteveel stelde het raar te vinden dat voegen aangepakt worden terwijl het trottoir zo ongelijk ligt. "We hebben een regulier onderhoudsprogramma. Zolang de bestrating een technische levensduur heeft en uit onderzoek blijkt dat het lang mee kan gaan, doen we aan onderhoud. Dat zullen we blijven doen tot we de conclusie trekken dat de technische levensduur niet meer toereikend is."