Stoet van oldtimers tegen milieuzonering Schiedam

07-03-2017 Politiek Redactie

Valt dit plaatje voortaan niet meer te maken?

SCHIEDAM – In een brief aan de gemeenteraad kondigt het college van burgemeester en wethouders een aantal mogelijke maatregelen aan ter verbetering van de luchtkwaliteit. Het instellen van een milieuzone behoort tot de overwegingen. De brief aan de gemeenteraad is van woensdag 1 maart, maar ze maakt meteen al een heftige reactie los.

Stichting Rotterdamse Klassiekers houdt zondag aanstaande een demonstratieve optocht met honderden oldtimers. In een milieuzone zouden zulke ouwe karren de stad niet meer in mogen, omdat de CO2-uitstoot te hoog is. Onder autobezitters bestaan veel bezwaren tegen een milieuzone. Eigenaren van te oude auto s zouden gedwongen zijn om een nieuwe auto aan te schaffen, maar uiteraard heeft lang niet iedereen daar het geld voor. Deze autobezitters vinden een milieuzonering dus a-sociaal.

De demonstratieve stoet is zondag een regelrecht protest tegen dit soort maatregelen om iets aan verbetering van de luchtkwaliteit te doen. ’s Ochtends biedt Rotterdamse Klassiekers een petitie aan op het Rotterdamse stadhuis – aan de Coolsingel is immers het fenomeen milieuzone geboren – en daarna gaan de honderden oldtimers en youngtimers Rotterdam en Schiedam door om rond kwart over één te eindigen op de Maasboulevard in Schiedam.

Stichting Rotterdamse Klassiekers is tegen een milieuzone, maar de organisatie zegt zeker ideeën te hebben over oplossingen ter verbetering van de luchtkwaliteit. Namens de stichting zegt Niels van Ham een goed gevoel te hebben over de ontvankelijkheid van de gemeente Schiedam voor hun ideeën. Rotterdam was afwijzender. De stichting vindt dat de enorme uitstoot van de scheepvaart en de luchtvaart wordt gebagatelliseerd en dat autorijdend Nederland onevenredig de schuld krijgt.

PS. De foto's zijn na eerste plaatsing vervangen.Gerelateerd