Van Asseldonk brengt een noodlottig advies uit

03-04-2018 Politiek Han van der Horst

COLUMN - Hein van Asseldonk, de informateur waar de VVD Schiedam mee heeft opgezadeld, is klaar met zijn werk. Hij beveelt een coalitie aan met wethouders uit alle wat grotere partijen. Alleen niet met Denk.

Denk mag niet. Als wij het AD mogen geloven (https://www.ad.nl/rotterdam/brede-coalitie-op-komst-in-schiedam~a7e8b29c/ ) omdat deze partij nog niet droog achter de oren is. Het citeert VVD-fractievoorzitter Onno Spek: ¨Denk is nieuw in de raad. Het is een nieuwe fractie, met weinig ervaring. We weten niet hoe zij zich gaan bewegen. Continuïteit en bestuurlijke stabiliteit geven nu de doorslag om met genoemde partijen in gesprek te gaan.''

Kijk, je hebt best kans dat tijdens de onderhandelingen blijkt dat met Denk geen goed garen te spinnen is, dat die partij zich door te overvragen bijvoorbeeld zelf buitenspel zet, zoals Catelijne de Groot vier jaar geleden overkwam. Maar het gaat niet aan om een politieke partij met vier zetels als stoute kinderen op de gang te zetten.

Je kunt zeggen: “Ja maar met Denk willen wij niet samenwerken, want dat doen onze geestverwanten in Den Haag ook niet.” Dat kan zijn, maar in een gemeenteraad liggen de verhoudingen en de problemen anders.

Overal in Nederland heeft de CPN destijds wethouders geleverd, terwijl er geen denken aan was die partij in een Haagse regeringscoalitie op te nemen, zelfs niet als gedoogpartner. Zo hoort Denk ook benaderd te worden.

Van Asseldonk bepleit een brede coalitie, durft hij te zeggen. Het wordt op deze manier dan geen brede coalitie. Het wordt Schiedamse politiek op grond van etnische scheidslijnen. De blanken tegen de rest. Of de Turken tegen de rest. Of hoe je het allemaal noemen wilt. Het is vragen om moeilijkheden.

Het besluit om Denk meteen al tot een permanent verblijf op de reservebank te veroordelen, is dom en gevaarlijk, want het is het aankweken en bevorderingen van tegenstellingen op grond van afkomst en culturele achtergrond.

Het is dan ook te hopen dat de andere fracties in de raad dit noodlottige advies van de VVD naast zich neerleggen en Denk behandelen als potentiële partner in een brede coalitie.Gerelateerd