Van Provo tot Trots: we willen frisse partijnamen

04-01-2018 Politiek Kor Kegel

COLUMN - In een korte column op Schiedam24 had de Schiedamse historicus Han van der Horst kritiek op de saaie namen van drie partijen die in maart voor het eerst aan de Schiedamse gemeenteraadsverkiezingen deelnemen.
Sociaal Liberaal Verbond.
Lokaal Onafhankelijk Schiedam.
Ouderenpartij Schiedam.

Han schreef geen ouwe zeur te willen zijn die vindt dat alles vroeger beter was, maar een halve eeuw geleden had je bijvoorbeeld het Legioen Gepensioneerden en Ambtenaren. En hij refereerde aan de Lijst-Verwaaijen die in 1978 deelnam aan de Schiedamse raadsverkiezingen met de leus:
“Wij zijn niet links,
wij zijn niet rechts.
Laat je niet naaien!
Stem Lijst-Verwaaijen!”

Han heeft een punt dat namen van politieke partijen vaak saai zijn.

Partij van de Arbeid. Als je de achtergrond niet weet, denk je aan een partij die de mensen opzadelt met ongewenste arbeid in plaats van dat hij voor de arbeiders opkomt.
Partij voor Vrijheid en Democratie. Alsof andere partijen tegen vrijheid en democratie zijn.
Katholieke Volkspartij (KVP): alsof deze partij er niet was voor roomse notabelen.

Ik ga niet alle ouderwetse namen becommentariëren, maar er zijn wel frisse namen ontstaan en ik denk dat Han eventjes de tijd niet ad om ze te noemen. D’66 was een opmerkelijke naam waar Hans van Mierlo mee op de proppen kwam. De Pacifistisch-Sociale Partij (PSP) en de Politieke Partij Radikalen (PPR) vond ik ook niet slecht gekozen. Maar we hadden ook de Boerenpartij, met in Schiedam als boegbeeld de latere PvdA-wethouder Aad Wiegman. En de Kabouters. Was het niet Han van der Horst zelf die vanaf de kansel in de museumaula de Oranje Vrijstaat voor Schiedam afkondigde?

Han leidde ook de Bond Burgerzin Schiedam. Dat was geen politieke beweging, maar wel een beweging. Als leerling-journalist belde ik hem eens en verstond: Bomburgers in Schiedam. Tja.

Provo. Trots op Schiedam. Schiedam Anders. Centrumdemocraten. Er zijn wel partijnamen bedacht die afweken van het gangbare, maar qua inhoud voegde de gekozen naam niet veel toe. Cenbtrumdemocraten of Centrumpartij kan van alles en nog wat inhouden. Van de naam word je inhoudelijk niets wijzer.

En dat geldt ook voor de drie nieuwe partijen:

Sociaal Liberaal Verbond.
Lokaal Onafhankelijk Schiedam.
Ouderenpartij Schiedam.

Deze nieuwe namen doen denken aan afsplitsingen van de VVD of Leefbaar Schiedam of het AOV, maar ze zeggen totaal niets over de richting waarmee we het Schiedam van 2018 het best kunnen ingaan.

Maar alle andere partijnamen geven dat evenmin aan.

De macht om in een partijnaam iets wezenlijks mee te geven over wat Schiedam nodig heeft, is geen enkele partij gegeven.

Het verklaart voor een deel de afstand tussen het volk en de politiek.

En dan maar weer hopen op een goede opkomst…!

Gerelateerd