Voorkeursstemmen zorgen voor mutaties

23-03-2018 Politiek Redactie

Villerius en Rotteveel in een onderonsje


SCHIEDAM – Sneu was, ronduit teleurstellend voor Jane Ortet, toen burgemeester Cor Lamers vanmorgen de definitieve verkiezingsuitslag voorlas. De Schiedamse nummer twee op de lijst van Denk, werd voorbij gestreefd door drie kandidaten onder haar en verliest zodoende haar plaats.

Doğukan Ergin, Gürcü Polat en Cemil Kahramanoğlu kregen genoeg voorkeurstemmen (tenminste tweehonderd) om Ortet te passeren op de lijst.

Ortet verwerkte het bericht 'vrouwhaftig', gaf aan zich vol te blijven inzetten voor het ondersteunen van de fractie. Het lijkt er niet op dat een van de verkozen kandidaten zijn of haar plek aan de Gorzense dame afstaat.

Dat zal wethouder Nathalie Gouweleeuw naar verwachting wel doen. Zij stond twintigste op de VVD-lijst, maar kreeg na lijsttrekker Onno Spek en Sandra Beenhakker (nummer 4) de meeste stemmen. Ook Ad Mostert haalde genoeg stemmen om met voorkeur in de nieuwe raad te worden gekozen. Door het goede resultaat van deze vier VVD-ers zakten Fahid Minhas (nummer 2), Tom Janssen (5) en Annebeth Wilton (6) op de lijst die het centraal kiesbureau vanmorgen vaststelde, hetgeen Wilton haar plekje op de lijst kan kosten. Het heeft er echter alles van weg dat Gouweleeuw haar plek af zal staan.

Hetzelfde geldt voor Ingrid Coenradie-Maris, nummer 4 op de lijst van Progressief Schiedam, die op lijsttrekker Frans Hamerslag na de meeste stemmen (275) trok. Dat waren er zeventig meer dan haar echtgenoot John Maris. Op voorhand was volgens Hamerslag echter de afspraak gemaakt dat de volgorde op de kieslijst zal worden aangehouden: Maris zal zodoende de plek van zijn vrouw overnemen. Ivo van der Velde (nummer 3) wordt 'eerste reserve'.

En opmerkelijke mutatie ook bij Lokaal Onafhankelijk Schiedam: daar komt Arie Villerius (nummer 2) niet in de raad. Nummer 4 Monique Rotteveel kreeg zo veel stemmen dat zij in de raad benoemd zal worden.

Bij de andere fracties zijn geen personele mutaties te melden, anders dan dat Anouschka Biekman 'over' John van Sliedrecht heen wipte met haar voorkeursstemmen.Gerelateerd