VVD grootste, Denk beste binnenkomer, raad krijgt dertien fracties

22-03-2018 Politiek Redactie

De voorlopige zetelverdeling in de nieuwe Schiedamse raad

SCHIEDAM – De VVD is de grootste partij in de nieuwe gemeenteraad. De liberalen komen uit op 15,6 procent van de Schiedamse stemmen. Zij zullen zes zetels in de Aleidazaal gaan bezetten.

Verrassende nieuwkomer voor velen is Denk, dat 11,7 procent van de stemmen haalt en tweede partij wordt. Ook AOV en D66 worden door vier man/vrouw in de nieuwe raad vertegenwoordigd.

Dat blijkt nu rond kwart voor twaalf burgemeester Cor Lamers de resultaten van alle Schiedamse stembureaus bekend heeft gemaakt.

Groen Links groeit van twee naar drie zetels in de raad, het CDA moet genoegen nemen met een ontwikkeling de andere kant op, van drie naar twee. Nog sterker terug vallen de Pvda, van vijf naar twee zetels met 7,1 procent van de stemmen, en de SP, van vier naar twee.

Progressief Schiedam blijft op twee zetels.

Verrassend goed doen de 'nieuwkomers' het, ook al hebben bijvoorbeeld de twee verkozen kandidaten van LOS, Andreas Rose en Arie Villirius, nu al zitten in de raad. Hetzelde geldt voor René Janssen van SLV, dat een zetel haalt. Nieuw is echter Maarten Reuderink met zijn Ouderenpartij, die met twee zetels in de nieuwe raad komt. Ook het CU-SGP, dat 2,6 procent van de stemmen haalde, heeft een goede kans opnieuw de Aleidazaal te halen. In 2014 lukte dat met 2,4 procent van de stemmen ook.Gerelateerd