Waarom moet het zo lang duren?

24-04-2018 Politiek Han van der Horst

De capibara is de grootste knaagdierensoort en weegt gewoonlijk tussen de 35 en 66 kilo; ze leven in Zuid-Amerika; foto: Paul Hermans, creactive commons

COLUMN - Maandagochtend hadden we dus die witte rook. Schiedam heeft een college met bijbehorend program. En er is een raadsmeerderheid die dat wil steunen.

En nu moeten wij burgers nog een paar nachtjes slapen voor deze verrassing wordt uitgepakt. De plannen liggen er. De bijbehorende poppetjes hebben toegezegd. En toch hebben de gevestigde machten op het stadskantoor besloten om de burgerij tot donderdag te laten wachten voor het college wordt gepresenteerd.

Ze hadden het college ook meteen kunnen presenteren. Op maandagochtend laat de formateur weten dat hij er uit is. In de avond van diezelfde dag treedt de nieuwe coalitie naar buiten met de zegeningen die over ons belastingbetalers zullen worden uitgestort. Tegelijk stellen zich de personen voor die dat gaan doen.

Het is een beetje arrogantie van de macht, dat uitstel. Tenzij ze natuurlijk alleen maar een akkoord op hoofdlijnen hebben en de komende drie dagen hard nodig zijn om elkaar vliegen af te vangen. Maar dan was dat wel gezegd. Dat ze nog even bezig waren met de finesses. Nu echter laat men doorschemeren dat alles al klaar ligt.

Hoe dan ook, donderdagavond zullen wij weten wat de Schiedamse politiek gebaard heeft, een muis of een Capibara. Capibara´s zijn knaagdieren uit Zuid-Amerika. Ze kunnen zestig kilo wegen.

Een belangrijke prioriteit van het nieuwe college zal zijn de Schiedammers van alle gezindtes en elke etnische en culturele komaf bij elkaar te brengen, al was het alleen maar omdat er een feest zit aan te komen. Over nog geen zeven jaar beleeft Schiedam een kroonjaar: dan is het stadsrecht 750 jaar oud. Dat kun je alleen maar succesvol vieren als iedereen meedoet. En als etnische scheidslijnen worden overwonnen en als het college daadwerkelijk kan laten zien dat het een bestuur vormt van alle Schiedammers en niet van de blanken alleen. Dat 'van' staat er niet voor niets. Het Stadskantoor hoort tenslotte van ons allemaal te zijn en niet voor ons allemaal.

Dus: durf wat. Wijk af van de geijkte paden. En zorg er in hemelsnaam voor dat je tussen de Schiedammers leeft en werkt. Anders zal het in onze stad zo rijkelijk voorhanden politiek cynisme nieuwe dieptepunten bereiken.Gerelateerd