Categorieën

Service

Winkels op zondag pas open na negen uur – een concessie

Winkels op zondag pas open na negen uur – een concessie
Politiek

Winkels op zondag pas open na negen uur – een concessie

  • Kor Kegel
  • 21-12-2017
  • Politiek
Winkels op zondag pas open na negen uur – een concessie
SCHIEDAM – In de motie stond: zondagochtend vanaf zes uur. Het dinsdagavond genomen raadsbesluit gaat uit van zondagochtend na negen uur. Raadslid John van Sliedregt vindt het acceptabel. De gemeenteraad van Schiedam heeft tenminste binnengehaald dat winkeliers voortaan de vrije keuze hebben om hun zaak op zondag open te doen. Net als op elke andere dag.

Hij is dik tevreden, niet alleen omdat de Schiedamse ondernemers nu veel meer vrijheid hebben om te bepalen wanneer ze hun winkels en supermarkten geopend willen hebben, maar ook om een politieke reden. D66’er John van Sliedregt vindt het een groot goed dat twee partijen die tot de coalitie behoren, D66 en PvdA, constructief konden samenwerken met een oppositiepartij, de fractie-Janssen. "We hebben gezamenlijk een uitstekend resultaat bereikt", zegt hij.

Het college van burgemeester en wethouders – waarin dus ook D66 en PvdA vertegenwoordigd zijn – lag eigenlijk over de hele linie dwars. Het college wilde een eventuele zondagsopening liefst beperken tot de binnenstad. En het college wilde de zondagsrust meer respecteren. Er was bovendien geen gelegenheid geweest voor een inspraakprocedure. Het college voelde niet veel voor verruiming van de openingstijden op zondag. In geen van de drie scenario’s die de gemeenteraad kreeg voorgelegd, kwam dan ook een openstelling vanaf zes uur zondagochtend voor.

D66, PvdA en René Janssen hebben er geen punt van willen maken. Als ze dat wel hadden gedaan, was er een risico geweest dat er géén raadsmeerderheid was ontstaan voor zondagsopening in de hele stad. Je moet niet overvragen. Je moet concessies kunnen doen.

De reacties in de stad zijn overwegend positief, maar liggen ook sterk uit elkaar. Piet Jongepier, voorheen ondernemer op de Dam en voorzitter van de winkeliersvereniging aldaar, voorziet dat als winkels ook op zondag open mogen zijn, er ook een toename zal komen van vrachtverkeer voor het laden en lossen op de vroege zondagochtend. “Je zult er maar naast wonen.”

Een andere reactie is dat de zondagsrust compleet achterhaald is. “Er zitten steeds minder mensen in de kerk en dan zou onze regelgeving daar dan nog wel op gebaseerd zijn? Onzin!” Impliciet bijval dus voor het besluit van de Schiedamse gemeenteraad.