Categorieën

Service

'Hoe het betaalde voetbal (SVV) uit Schiedam verdween'

'Hoe het betaalde voetbal (SVV) uit Schiedam verdween'
Sport

'Hoe het betaalde voetbal (SVV) uit Schiedam verdween'

  • Kees van Opijnen
  • 08-03-2023
  • Sport
'Hoe het betaalde voetbal (SVV) uit Schiedam verdween'

SVV kampioen, feest in de Gorzen!


INGEZONDEN - 'Hoe het betaalde voetbal uit Schiedam verdween'. Kees van Opijnen schreef, bijgestaan door Koos en Elly Rost, op een gloedvolle manier een uitgebreid stuk over het verdwijnen van SVV uit het profvoetbal, in 1991. Een geschiedenis, een reconstructie, met talloze plotwendingen - een dreigend faillissement, promotie naar de eredivisie, John van Dijk als redder in nood, grootscheepse nieuwbouwplannen op Harga, desinteresse bij het gemeentebestuur, Wim Jansen als technisch directeur en Dick Advocaat als trainer, spelen in het Kasteel, of toch in de Kuip, daar nul-nul tegen Feyenoord, en 1-0 tegen Ajax - alles komt langs. Tot aan een mogelijke fusie met Sparta en tenslotte de gang naar Dordrecht. Een echte thriller.

"Het is zondag 8 april 1990. Een historische dag voor SVV. Na bijna 20 jaar (na de degradatie uit de eredivisie in 1970) min of meer in de anonimiteit van de eerste divisie te hebben vertoefd, stond de club op het punt terug te keren naar de top van het vaderlandse voetbal. Door een 1-1 gelijk spel (doelpunt van Virgil Breetveld) op Woudestein tegen Excelsior werd de titel (uiteindelijk met 15 punten voorsprong op nummer 2 NAC en met Peter van Velzen weer topscorer van het betaalde voetbal)) in de wacht gesleept. Voorzitter John van Dijk (“SVV is een deel van mijn leven geworden”) en trainer Dick Advocaat vielen elkaar in de armen.

Vele jeugdige en oudere supporters waren meegereisd naar Rotterdam. De titel werd groots gevierd en begon met een boottocht door de havens van Rotterdam, eindigend op het Hoofd in Schiedam Zuid (de Gorzen!), waar enkele duizenden mensen de kampioenen opwachtten.

Ook het marktplein bij het Schiedamse stadhuis was behoorlijk vol gestroomd (zo’n 4.000 man), alwaar burgemeester Scheeres de SVV’ers toesprak e.o. zei “dat het kampioenschap van SVV en de daaruit voortvloeiende promotie ook een enorme promotie voor de stad Schiedam was”. Jazeker, dat dan weer wel! En John van Dijk: “Ontzettend bedankt voor jullie onthaal. Het is fantastisch wat jullie vandaag voor ons betekend hebben. We gaan eventjes weg uit Schiedam, maar komen terug, en ik hoop dat jullie dan ook allemaal naar ons stadion komen”. Die gedenkwaardige dag werd afgesloten met een daverend feest op Harga (waar op zondag 22 april 1990 tegen PEC Zwolle naar later zou blijken de laatste keer in competitieverband betaald voetbal zou worden gespeeld) in een speciaal daarvoor opgezette enorme tent. Heel SVV waande zich in een andere wereld en voorzitter/sponsor John van Dijk was na Sint Liduina de nieuwe “heilige” van Schiedam. Tijd om het ijzer te smeden toen het heet was dus. . . .

SVV kon zich gaan opmaken voor de eredivisie. Was de club er klaar voor? Qua spelersmateriaal ja, qua accommodatie nee. De bedoeling van de technische en zakelijke leiding was dat er binnen drie jaar gestreden moest worden om een plaats die recht gaf op Europees voetbal. Que sera sera. . . .

Ook in de onderbouw zat het – zoals eerder aangehaald – uitstekend. De grotendeels door Wim Jansen zelf gescoute F- en E-selecties behaalden met overtuiging alle titels en toernooien binnen."

Het volledige artikel van Kees van Opijnen is hier te vinden.