Britt Eerland met Nederland nog niet naar Tokio

• 23-01-2020

TAFELTENNIS - Britt Eerland is er met het Nederlands tafeltennisteam niet in geslaagd zich nu al te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio.

De Nederlandse vrouwen gingen op het kwalificatietoernooi in Portugal met 3-2 onderuit tegen Singapore. Winst tegen de Aziatischen had volstaan voor een gang naar Tokio komende zomer.

Nederland krijgt komend weekend een herkansing, in de vorm van een wedkamp tegen de andere zeven verliezers van deze laatste ronde van het plaatsingstoernooi. Alleen het sterkste team van de acht verwerft zich een olympische ticket.

Li Jiao en Li Jie bezorgden Nederland vandaag een goede start door het dubbelspel te winnen. Ze waren met 3-2 (11-9, 7-11, 11-7, 9-11, 11-6) te sterk voor Lin Ye en Yu Mengyu.

Britt Eerland bood goed weerstand aan Feng Tianwei in de tweede partij. Het was tegen de wereldtopper niet genoeg voor de winst: 0-3 (9-11, 6-11, 8-11).

Jie liep daarna in de wedstrijd tegen Yu Mengyu een kuitblessure op. Na een blessurebehandeling van ongeveer een kwartier probeerde ze nog verder te spelen, maar de 35-jarige Nederlandse moest de strijd na de verloren eerste game (8-11) staken.

Eerland moest daarop winnen om kans te behouden op winst van de interland. Dat deed ze: met 3-1 (11-8, 8-11, 11-6, 11-7) won de Schiedamse van Lin Ye.

Zodoende moest de vijfde wedstrijd de beslissing brengen. Jiao streed voor wat ze waard was en won zelfs de tweede game, maar Feng bleek te sterk. Jiao verloor met 1-3 (8-11, 15-13, 5-11, 5-11) waardoor Nederland naar de verliezersronde moet.

Het toernooi in het Portugese Gondomar is voor Nederland het enige toernooi waar het zich als ploeg kan plaatsen voor de Olympische Spelen. Als Oranje zich hier plaatst, mag het ook twee speelsters voor het individuele toernooi afvaardigen.