Duurzaam asfalt op sportpark Thurlede

11-06-2018 Sport Redactie

Foto: Gebr. Van Kessel


SCHIEDAM - Voor het eerst wordt in Schiedam 'duurzaam' asfalt gebruikt. Het parkeerterrein bij de hondensportverenigingen op sportpark Thurlede kreeg vandaag een nieuwe asfaltlaag met ‘groene’ eigenschappen. De gemeente Schiedam is opdrachtgever.

Het toegepaste asfaltmengsel wordt geproduceerd bij een lage temperatuur van circa negentig graden, terwijl reguliere asfaltmengsels temperaturen van 160 tot 180 graden vereisen. Bij het mengsel wordt een plantaardig verjongingsmiddel toegevoegd om de eigenschappen van het bitumen (de lijm in het asfaltmengsel) weer op niveau te krijgen van nieuwe bitumen. Het mengsel levert een extreem hoge reductie van de CO2-emissie van maar liefst 67% ten opzichte van een vergelijkbaar reguliere asfaltsoort en is verkrijgbaar in twee varianten, grof en fijn. 

Verder kent het asfalt een zeer hoog recyclingspercentage van 85 procent. Het asfalt is door de leverancier uitvoerig getest en wordt nu in Schiedam voor de eerste keer in de praktijk toegepast. Voor de realisatie van het asfaltmengsel ontwikkelden Gebr. Van Kessel en KWS, beide koninklijke Volker Wessels-ondernemingen, een compleet nieuwe techniek. Het asfalt werd gemaakt in de asfaltcentrale van Gebr. Van Kessel in Hoogblokland.