Eregalerij Schiedamse sporters binnenkort in stadskantoor

08-01-2021 Sport Redactie

Twee geknipte kandidaten voor de eregalerij: Britt Eerland (l) en Nouchka Fontijn, toen ze in 2016 'op' het stadhuis gehuldigd werden


SCHIEDAM - De Schiedamse 'wall of fame' komt in het stadskantoor en zal binnen drie maanden worden onthuld. Dat maken burgemeester en wethouders bekend.

De eregalerij moet de plek worden waar Schiedamse sporters worden geëerd. "Er is gekozen voor de entree van het stadskantoor; een plek waar veel Schiedammers komen", aldus het college. De galerij krijgt de vorm van 'een hangende constructie in de lichtkoepel van de entreehal'. De constructie wordt getooid met medailles met daarop de betreffende sporters en hun prestaties.

Het initiatief voor de wall of fame komt van de gemeenteraad, die in 2019 een motie aannam om Schiedamse sporters te eren. Een commissie van betrokken Schiedammers uit de sport- en cultuursector is samengesteld om het project te realiseren: ze bepaalde het ontwerp en de locatie en stelde criteria op voor wie er een plekje in de eregalerij verdienen.

Het moet gaan om volwassen sporters (of teams) die in Schiedam zijn geboren of daar tijdens hun sportcarriére woonden, die in hun tak van sport kampioen zijn geworden: nationaal, Europese of van de wereld. Ook olympische en para-olympische deelnemers komen in aanmerking. "De sporticoon staat buiten verdenking van betrokkenheid bij acties of handelingen die een negatieve status tot gevolg hebben."

Ook Schiedamse sporters die niet op zo'n palmares kunnen bogen, maar wel een unieke prestatie hebben geleverd of een heel bijzondere sportloopbaan hebben gehad, kunnen in aanmerking komen, net als Schiedamse niet-sporters en organisaties die een (inter)nationale uitstraling hebben gehad op de sport. De voordracht voor opname in de wall of fame kan komen van iedere Schiedammer.

Idee achter de eregalerij is behalve het eren van de sporters ook het benadrukken van het positieve imago van Schiedam waaraan succesvolle Schiedamse sporters bijdragen.Gerelateerd