Familieclub Pro Patria Stormvogels Combinatie onderscheiden

06-11-2021 Sport Redactie


SCHIEDAM - Een echte Schiedamse vrienden- en familieclub werd vanmorgen koninklijk onderscheiden. PPSC kreeg van burgemeester Cor Lamers de Koninklijke Erepenning overhandigd. 

Dat zat al een tijdje in het vat, vertelde de burgemeester een klein gehoor, terwijl op de velden de jeugd het partijtje speelde. Op 30 april vorig jaar bestond de Pro Patria Stormvogels Combinatie honderd jaar. Kort nadien bepaalde Zijne Majesteit de Koning de erepenning naar Thurlede kon. Vanwege Corona kwam het er pas vanmorgen van - enkele weken na buurman Excelsior'20. De Koninklijke Erepenning is bestemd voor verenigingen die tenminste een halve eeuw bestaan en wordt alleen uitgereikt bij de viering van het vijftigjarig bestaan of een veelvoud van 25 jaar. 

Voorzitter Rick Bronwasser ontving de penning en de bijbehorende oorkonde namens de ongeveer zeshonderd leden van de vereniging. Een relatief groot deel daarvan zijn meisjes en vrouwen. "Een van de grootste meisjesafdelingen in de regio", zo wist de burgemeesteer. PPSC is ook een club die zich - 'ook hier om me heen kijkend met alle velden bezet' - goed door de moeilijke Coronatijd heeft geslagen, aldus Lamers. Daarin was de club overigens geen uitzondering in de stad. Naast voetbal biedt PPSC, voornamelijk voor ouderen, ook jeu de boules, tafeltennis, biljart en walking football aan.

De sportieve glorietijden van de club liggen al weer een tijdje achter ons, ook al staat het eerste mannenelftal eerste in de competitie. Dat is momenteel de Vierde Klasse G, terwijl PPSC in de jaren 80 twee keer promoveerde. "Het kampioenschap in de Tweede Klasse werd toen in de stad gevierd alsof Schiedam tweeduizend jaar bestond", aldus de burgemeester.

Bronwasser stelde dat 'geen vereniging bestaat zonder zijn leden, die maken de club'. "Natuurlijk dat de een daarbij meer dan een ander, maar ik wil hier toch ieder bedanken voor de inzet. En hen een sportieve zaterdag toewensen, liefst met een beetje winst."

Bekijk de foto'sGerelateerd