Fontijn loopt tegen nederlaag op

• Redactie/Schiedammer Online
  • 07-06-2021

BOKSEN - Nouchka Fontijn is in de halve finale van het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) in Parijs vanmiddag tegen een nederlaag op gelopen. De kwalificatie voor deelname aan de Olympische Spelen in Tokyo werd overigens afgelopen zaterdag reeds binnengehaald door de Schiedamse boksster.

Na de zaterdag afgewerkte partijen waren er in dit toernooi in de gewichtsklasse tot 75 kg nog vier bokssters over onder wie Fontijn. Vandaag stond zij in de halve finale van het OKT tegen de Russische Zenfira Magomedalieva. De Russin werd in 2019 wereldkampioen in de gewichtsklasse tot 81 kg. Nu komt ze dus uit in de gewichtsklasse van Nouchka Fontijn (tot 75 kg). Door de nederlaag van vanmiddag weet Fontijn, winnares van de zilveren medaille in Rio 2016, dat ze er dus een geduchte tegenstandster bij heeft in de race naar Olympisch goud.

Lichtpunt is wél dat in de derde ronde van de partij van vanmiddag Fontijn door alle vijf de juryleden als winnares werd aangewezen: 5-0. De eerste ronde ging met 1-4 naar Magomedalieva en de tweede ronde was met 0-5 nog een duidelijker prooi voor de Russin. De partij eindigde in een 1-4 jury-uitslag in het voordeel van Magomedalieva. Het was goed dat Nouchka Fontijn in de derde ronde toch doorzette, de ronde unaniem op haar naam wist te krijgen en wellicht toch de sleutel heeft gevonden om in Tokyo revanche te nemen indien ze elkaar daar treffen.

Morgen staat Magomedalieva in de finale tegen Lauren Price, de boksster uit Wales die de WK-titel in 2019 via een dubieus protest afhandig maakte van Fontijn. Inmiddels heeft Fontijn in de ring al tweemaal tegen Price laten zien toch echt de betere boksster te zijn.

Een opmerkelijk record van Nouchka ging vandaag aan diggelen. Zij had namelijk sinds 2014 niet meer verloren voordat ze in een finale stond. Alle toernooien waar ze aan deelnam - vier à vijf per jaar - wist ze tot in de finale door te dringen.

Dit toernooi is het eerste waarin Magomedalieva in de klasse tot 75 kg uitkomt. Ze bokste eerst zelfs in de klasse boven 81 kg, daarna enige tijd in de klasse tot 81 kg en nu dus tot 75 kg. De kilogrammen wist Magomedalieva kwijt te raken, maar bijzonder krachtig is de Russin gebleven. Het belang voor de Russin om in de klasse tot 75 kg te mogen meedoen, is dat op de Olympische Spelen er geen gewichtsklasse boven is. Als de boksster zwaarder zou zijn, zou ze dus niet kunnen meedoen aan de Olympische Spelen.

PS. Dit artikel is na eerste plaatsing aangevuld met de laatste twee alinea's.