Handbaldames nemen revanche op Frankrijk

• 08-12-2016
HANDBAL - Het Nederlands handbalteam heeft vanavond revanche genomen op de Francaises die de dames in Rio de Janeiro uit de finale hielden. Op het Europees Kampioenschap in het Zweedse Kristianstad versloegen de dames met het horizontale rood-wit-blauw de dames van het verticale blauw-wit-rood. Weet u het nog: 24-23 na een bloedstollende wedstrijd.

Een plaatsje in de hoofdronde stelde Nederland al zeker in de gewonnen wedstrijd dinsdag tegen Polen. De zege op Frankrijk zorgt wel voor belangrijke punten in die ronde. Het team van bondscoach Helle Thomsen speelt daarin tegen Spanje, Servië en Zweden. Tegen deze teams moet een plek in de halve finales worden afgedwongen.

Oranje gaat als tweede door naar de hoofdronde. Duitsland is groepswinnaar en Frankrijk gaat als derde door. Alle drie landen bereiken met twee punten de volgende ronde. Polen is uitgeschakeld.

In het Nederlands team spelen de Schiedamse Kelly Dulfer en keepster Jasmina Jankovic.

In Kristiansand werkte Nederland een dramatische eerste helft af. Vanaf 4-6 bleef de ploeg zestien (!) minuten zonder treffer. Aan de overkant wist keepster Tess Wester maar drie van de vijftien Franse schoten tegen te houden. Bij rust was het bijvoorbeeld nog 7-12.

Na rust knokten de handbalsters zich knap terug in de wedstrijd. Met nog tien minuten te gaan kwam het Nederlands team op voorsprong via Estavana Polman, maar Frankrijk gaf zich niet gewonnen en maakte gelijk.

Het beslissende doelpunt kwam vlak voor tijd van Maura Visser, nadat ook Nycke Groot een grote rol had gespeeld in de comeback. Keepster Tess Wester manifesteerde zich in de slotfase met cruciale reddingen.

De beste prestatie ooit van Oranje op een EK is een zevende plaats. Vorig jaar op het WK in Denemarken werd Nederland knap tweede en op de Spelen van afgelopen zomer in Rio de Janeiro eindigde de ploeg als vierde.