Handbalsters bij laatste vier

• Redactie
  • 14-12-2016
HANDBAL – Oranje staat in de halve finale van het Europees handbalkampioenschap. Nog nooit eerder lukte dat een Nederlands damesteam.

Het werd in de laatste wedstrijd in de vervolgronde tegen Spanje 29-24. Het was geen gemakkelijke overwinning van de Oranje-dames; bij rust stond het 14-12.

Het was de vijfde zege op rij van het team met de twee Schiedamsen Kelly Dulfer en Jasmina Jankovic in de gelederen. Na het verlies van de openingswedstrijd tegen Duitsland groeit Oranje in het toernooi.

Door de zege tegen Spanje ontloopt de ploeg in de halve finale ook het sterke Noorwegen, winnaar van de andere vervolggroep. Oranje neemt het vrijdag op tegen Denemarken, dat vandaag Roemenië versloeg met 21-17.

Nederland keek tegen Spanje al snel aan tegen een 0-2 achterstand. Doelpunten van Debbie Bont, Michelle Goos en Estavana Polman zorgden echter voor een voorsprong. Via Nycke Groot en twee keer Debbie Bont werd het daarna 6-3, maar opnieuw kwamen de Zuid-Europesen naast Nederland.

Met drie treffers op rij van Estavana Polman werd het 12-7. Tess Wester pareerde ondertussen drie Spaanse strafworpen. Maar weer kwam de tegenstander terug. Het werd 12-11. Carmen Martin leek de ruststand op 13-12 vast te stellen, maar zo ongeveer in het laatste fluitsignaal van de eerste helft scoorde Yvette Broch de 14-12.

Na rust bleven de twee teams elkaar goed partij bieden: de Spaanse keepster Darly Zoqbi zat de Nederlandse aanvalsters dwars en toen Spanje vier keer achter elkaar scoorde, was het plots 18-19, voor Spanje dus.

Na 19-20 gaf het Nederlands team gas en werd na 23-22 liet Oranje uit: tot de 29-24 eindstand op het bord stond. Estavana Polman gooide in de laatste dertien minuten zes goals tegen de touwen. “De meiden hebben hun klasse laten zien’’, aldus bondscoach Helle Thomsen, geboren in Denemarken.

Zo pakte het ondanks het Spaanse verzet toch weer goed uit voor Nederland. Nu tegen Denemarken in de halve finale. Het team kwam eerder nog niet verder dan een zevende plaats, in 2014.

De plaats bij de beste vier ploegen van Europa betekent tevens rechtstreekse kwalificatie voor het wereldkampioenschap van 1 tot en met 17 december 2017 in Duitsland. De eerste drie van het EK zijn automatisch geplaatst voor de wereldtitelstrijd, maar omdat Noorwegen eveneens al tot halve finalisten behoort en als regerend wereldkampioen al verzekerd is van een startbewijs, gaat ook de nummer vier van het EK rechtstreeks naar het WK. Dat betekent dat Thomsen en haar vrouwen in juni geen WK-kwalificatieduels hoeven te spelen. “O wat heerlijk, vakantie”, was een kreet van aanvoerder Danick Snelder, die wees op de behoefte eindelijk eens een zomer bij te komen van de moordende internationale handbalagenda.