Handbalsters na zwaarbevochten zege naar kwartfinale

• Redactie
  • 12-12-2017
HANDBAL - Makkelijk ging het niet, maar de volgende ronde op het WK is bereikt: de Nederlands handbalvrouwen hebben zich via een zwaarbevochten zege op Japan geplaatst voor de kwartfinale.

De Oranjedames wonnen na een enerverende wedstrijd met 24-26. Zowel halverwege (10-10) als tijdens de reguliere speeltijd (20-20) waren beide teams volledig tegen elkaar opgewassen.

Japan  had zich al de verrassing van de voorronde getoond, met een overwinning op Montenegro en een gelijkspel tegen Brazilië, de wereldkampioen van 2013. Van Olympisch kampioen Rusland werd met slechts één treffer verschil verloren. Maar op afgelopen WK's haalde het land al sinds de jaren 80 geen plek meer in de top tien. Oranje kreeg voor de derde keer tijdens dit WK een Aziatische tegenstander tegenover zich, na de tegenvallende 24-22 nederlaag in het openingsduel tegen Zuid-Korea (dat gisteren uit het toernooi werd gestoten door Rusland) en de indrukwekkende 40-15 zege tegen China.

De start van Oranje was goed. De eerste schoten van Laura van der Heijden en Nycke Groot leverden direct doelpunten op: 0-2. Na een tegentreffer van Ayaka Ikehara antwoordden Yvette Broch en Angela Malestein direct en stond het 1-4. Voor de Japanse coach was dit een reden om binnen vier minuten al een time-out te nemen.

Daarna had het Nederlands damesteam moeite om verder afstand te nemen tegen het stugge Japan. Het verschil bleef tot vijf minuten voor de pauze twee doelpunten: 7-9. In die laatste minuten voor rust kwam Japan voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong, door drie treffers op rij. Danick Snelder zorgde in de slotseconden voor de 10-10 ruststand.

Na de hervatting opende Japan de score en tot halverwege de tweede helft keek de ploeg van bondscoach Helle Thomsen tegen een kleine achterstand aan. Nederland had het moeilijk tegen het snelle spel van de kleine speelsters uit het land van de rijzende zon.

Hierna volgde een sterke fase van Angela Malestein, die drie keer scoorde binnen vijf minuten, en knappe doelpunten van Martine Smeets en Estavana Polman: 16-19. Met drie uitgespeelde aanvallen kwam Japan echter binnen drie minuten langszij: 19-19. Martine Smeets scoorde de twintigste treffer, maar Japan wist in ondertal een verlenging af te dwingen: 20-20. In de laatste ruim vier minuten van de tweede helft werd niet meer gescoord.

In de verlenging had het team met Dulfer en Janković steeds het initiatief. Yvette Broch zorgde voor de eerste treffer, waarna Estavana Polman en Nycke Groot voor een 21-23 voorsprong zorgden bij het wisselen van speelhelft. In de tweede vijf minuten scoorde Japan steeds de aansluitingstreffer maar dichterbij kwam het niet. Na goals van Angela Malestein , Martine Smeets en Estavana Polman en goed keeperswerk van Tess Wester was het duel beslist.

In de kwartfinale speelt Nederland in Maagdenburg tegen Tsjechië, dat verrassend Roemenië versloeg met 28-27.