HCS-ers kijken ogen uit in nieuwe thuis

13-02-2017 Sport Redactie

HCS-ers kijken ogen uit in nieuwe thuis

SCHIEDAM – Zaterdag betrok Hockey Combinatie Schiedam zijn nieuwe onderkomen. Dat kan je zo wel zeggen, nu de Schiedamse fusieclub zijn clubhuis voor het eerst openstelde voor spelers en geïnteresseerden. “Vanaf nu wordt er niet meer aan de overkant van de weg gedouched”, in de vaderlijke woorden van voorzitter René van der Klink.

Tientallen, zo niet meer, mensen deden het nieuwe complex op Harga zaterdag even aan. Om nieuwsgierig rond te neuzen of even te proosten op de mooie toekomst van de club, de bundeling van Spirit – dat altijd 'aan de overkant van de weg' speelde, en Asvion, dat van Thurlede komt. Tot zaterdag nog een bouwplaats - nu het nieuwe thuis.

Het is een plaatje geworden, dat in niets lijkt op de zo vertrouwde, soms wel heel donkerbruine kantines van sportverenigingen. Hoog gelegen, in 'mannelijke' aardkleuren, waar de inrichting een kleurrijke touch moet geven. De zowat goudkleurige bar is uiteraard een aantrekkelijk middelpunt, en banken en andere nog te plaatsen meubels gaan die kleur brengen.

Lovend zijn velen over het plafond, dat het geheel de lichtheid en speelsheid geeft die relativeert.

De vloer is er een die heel veel schoenen, sticks en nattigheid de komende jaren moet weerstaan. Aan één kant van de centrale ruimte grote ramen met een terras, aflopend in tribunevorm naar het hoofdveld. Dat trouwens dezer dagen opnieuw wordt aangelegd, nadat het in de afgelopen lastig bespeelbaar, want niet vlak was gebleken.

Zo'n nieuw visitekaartje voor de club, dat trekt zelfs sceptici over de streep. Want die waren er zeker nog, nadat Asvion en Spirit, ieder met zo hun eigen karakter en sterk profiel, besloten om hutje op mutje te leggen.

Landelijk en gemeentelijk beleid bepleit vorming van clubs met tenminste duizend leden. HCS komt nu tot een kleine veertienhonderd. En dat zullen er meer worden, zo denkt ook Van der Klink. Vanwege het nieuwe onderkomen, met maar liefst zes echte hockeyvelden. Waarvan vier watervelden. “Er zijn maar twee clubs in Nederland met vier watervelden”, aldus Van der Klink, “Kampong en... HCS”. Zo beschikt de club over een jas gemaakt op de groei; ter vergelijk: Leonidas in Rotterdam heeft net zo veel velden, met 2500 leden. Daar is de kans dat een beginnend hockeyspeler in een 19de team komt en om negen uur 's ochtends of zes uur 's avonds zijn wedstrijden moet spelen, behoorlijk groot.

Van der Klink denkt dat een doorgroei naar 1500, 1600 zonder meer mogelijk is. Anderen zien de club verder groeien: behalve een mooi onderkomen, ligt dat ook tamelijk centraal, te bereiken via het openbaar vervoer en desgewenst zonder drukke verkeersaders of te stille weggetjes te moeten volgen. Voorzitter Van der Klink bepleit enige voorzichtigheid – en zal ook geen grote pr-campagnes gaan starten. “Het familiegevoel is heel belangrijk voor de club – en dat moet ook gewoon blijven bestaan.” Voor de financiën hoeft HCS geen grote groei te ambiëren: het onderkomen wordt gehuurd van de gemeente Schiedam, en er is een huurprijs per lid afgesproken.

Over twee weken begint de tweede helft van het buitenseizoen. HCS is er – bijna – klaar voor. De drie heren- en drie dameskleedkamers zijn dus per heden te gebruiken. De bijzondere verwarming op basis van hout functioneert. Rondom en in het clubhuis moet er nog veel worden aangelegd, zoals het talud waar vandaan het vanuit de kantine glooiend naar de velden moet gaan – dan kan ook de laatste hand worden gelegd aan de entree. De problemen met het hoofdveld worden aangepakt en ook aan de andere velden is nog werk te verrichten. Maar over een paar maanden zal HCS aan de Olympiaweg een prima de luxe accommodatie feestelijk in gebruik kunnen nemen.

Bekijk de foto's
Gerelateerd
Reacties
Bedrijven Alle bedrijven »


Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date