In zwembaden en sporthallen volop vacatures

27-06-2021 Sport Redactie


SCHIEDAM - Optisport, uitbater van onder meer de Margriethal en de zwembaden Zuid en Groenoord, is op zoek naar personeel. Nu de beperkingen van de Coronabestrijding al eerder praktisch allemaal zijn weggevallen of vanaf dit weekend niet meer gelden, zijn er mensen nodig om weer publiek te ontvangen, te begeleiden en te bedienen.

Dogan Corneille zwaait binnenkort af als manager van de Schiedamse sporthallen (Margriet, Groenoord, Oost en Zuid) en zwembaden. Hij prijst zich gelukkig dat de overheid de moeite nam om de versoepelingen ruim van tevoren aan te kondigen, dat gaf wat lucht. Maar sprake van ‘lichte stress’ is er wat hem betreft toch wel. “We kenden de routekaart van de overheid niet uit ons hoofd. We dachten bijvoorbeeld dat het langer zou duren eer de horeca weer open zou gaan. En ook dat het meer tijd zou vergen eer er weer vrij-gezwommen zou mogen worden.”
 
Gisteren gingen in de zwembaden nieuwe regels in, nadat op 5 juni al veel maatregelen, ingevoerd ter bestrijding van de verspreiding van Corona, zijn versoepeld. Zo vervalt dit weekend ook in de zwembaden de mondkapjesplicht, zijn er weer wedstrijden toegestaan en vervalt de maximale groepsgrootte van vijftig mensen per doelgroepenactiviteit. Wel blijft er een limiet aan het aantal bezoekers: die gaat van maximaal een per tien naar een per vijf vierkante meter. “Dat is niet iets wat je snel effe regelt. In het recreatiebad van Groenoord konden tot gisteren zo’n zestig mensen. Daar moet je op toezien, dat er niet te veel mensen binnen zijn.” Dat worden er dus in principe honderdtwintig. Voor het vrijzwemmen is het nodig te reserveren.

Een deel van het personeel van Optisport had voor de Coronacrisis een nulurencontract, met name zij die in het horecadeel van het bedrijf werkten. “Die zijn toen ze door de lockdown niet meer werden opgeroepen naar ander werk gaan zoeken”, aldus Corneille. “En terecht. Nu we hen weer nodig hebben, zijn ze niet meer beschikbaar.” Optisport in Schiedam telde voor de Coronacrisis zo’n vijftig werknemers, uitgebreid met vijftien oproep- of zomerkrachten.

Optisport is daarom nu ‘volop aan het werven’. “Dat zijn spannende dingen, want krijgen we de mensen die we nodig hebben op tijd bij elkaar?” Voor andere werkzaamheden is het vinden van mensen makkelijker maar niet altijd vanzelfsprekend. “Onze zweminstructeurs hebben een periode niet gedraaid, toen ook de zwemlessen van kinderen niet mogelijk waren, maar hebben sinds half maart hun werk weer opgepakt.” Wat niet betekent dat hier ook geen krapte in de bezetting speelt.

Veel van de activiteiten die Optisport in Schiedam onderdak biedt, zijn vanaf 5 juni hervat: de binnensport, vrij zwemmen, verenigingen die weer bij elkaar kunnen komen, de Schiedamse Reddingsbrigade. Het banenzwemmen was al bij een vorige versoepeling vrijgegeven. “Maar zaken als aquarobics hebben we dus sinds een paar weken weer hervat. Net als cardiosport en Capri (hartrevalidatie in het water - red.). Ook de gymlessen in de sporthallen zijn weer begonnen.” Vanaf morgen is het dus ook weer mogelijk wedstrijden te houden.

Sommige zaken blijven nog onduidelijk. “Als het gaat om onze capaciteit, mogen we dan bijvoorbeeld onze ligweide meerekenen?” Maar wat als het zonnetje betrekt en iedereen naar binnen wil, of het een paar dagen minder weer is? “Duidelijk is dat je met de ligweide veel meer mensen kan ontvangen, met inachtneming van de anderhalve meter. Maar moet je dan voorkomen dat mensen en masse naar binnen gaan, iemand bij de deur zetten die mensen zegt dat ze buiten moeten blijven?” 

Natuurlijk zijn er richtlijnen en protocollen, wat dat betreft is het een belangrijk voordeel dat Optisport een landelijke organisatie is. “Van het hoofdkantoor krijgen we concrete ondersteuning en advies en worden zaken doorgestuurd, net als van de gemeente. In de regel zijn die verschillende regels hetzelfde…” Om nog maar zo’n twijfelgeval te noemen: “We hebben in Groenoord een wedstrijdbad en een recreatiebad. Daar zit een scheidingswand tussen die we kunnen wegnemen. Bij doelgroepen en zwemlessen moet je scheiden, is die wand er dus. Maar bij vrijzwemmen, als je dat in beide baden doet…. Je moet goed kijken naar de afstand en de aantallen.” 

Wat voor Corneille buiten kijf staat is dat hij ook een beetje de grenzen moet gaan opzoeken. “We moeten wat gaan terugverdienen. Door de maatregelen zijn we zowat anderhalf jaar kwijt geraakt. Dat heeft ons veel gekost, ook financieel. Enerzijds zijn we goed gedekt door overheid, en we zijn een goedlopend bedrijf dat niet direct in de problemen zal komen. Maar onze jaarcijfers over 2020 en 2021 zijn heel anders dan andere jaren en we zullen moeten gaan terugverdienen.” Bedenk: de kosten van Optisport liepen voor een flink deel wel door. “De huur, maar ook de energielasten.” Het water is in de lockdown wel op een iets lagere temperatuur gehouden, maar te veel zakken daarmee kan niet zonder in te boeten op de kwaliteit van het water. “Het is hier van de zuiverste kwaliteit, beter dan in Turkije op vakantie.” Gerelateerd