Jeugd-WK vertekent het dambeeld - VST 2 niet blij

28-10-2018 Sport Redactie/Frits Luteijn

Peter van der Stap wist als enige van VST 2 zijn partij te winnen - op de andere foto Gantwarg; foto's: VST


DAMMEN - Bij een protestactie tijdens de vierde ronde van de nationale competitie heeft damclub Wageningen vier borden leeg gelaten, omdat vier spelers van het team uitgezonden waren naar het jeugdwereldkampioen en niet de gelegenheid kregen hun wedstrijd vooruit te spelen. Ook damclub Van Stigt Thans zat met drie jeugdspelers minder achter het bord. Het eerste wist met slechts een invaller de schade beperkt te houden en won met 13-7. Ondanks een flinke achterstand op bordpunten gaat het team als enige van het veld gelijk op in wedstrijdpunten met koploper Hijken. Het tweede team van VST - eveneens op het hoogste niveau spelend - had door het ontbreken van de jeugd drie invallers nodig en verloor de belangrijke wedstrijd tegen Hoogeveen met een nipte 11-9 en was niet blij.

Sinds jaar en dag woedt in de dambond de discussie over het vooruitspelen van wedstrijden. De bondsraad als wetgevende macht in de dambond stelt zich op het standpunt, dat dit niet toegestaan moet zijn. Dat is nog niet het einde van de discussie, maar voorlopig zitten de verenigingen ermee. De verdeling van deelnemers aan het jeugdwereldkampioenschap is zeer ongelijkmatig verdeeld over de verenigingen. Twintig spelers en begeleiders zijn elk jaar in dezelfde periode niet beschikbaar. Daardoor treedt een aanmerkelijke competitievervalsing op. Vorig jaar speelde Wageningen feitelijk met het complete tweede deze wedstrijddag. Dit jaar lieten ze de borden van het eerste gewoon leeg. Het is niet bekend of en hoe de dambond op deze protestactie gaat reageren. Alles van niets doen tot hoge boetes ligt binnen de mogelijkheden.

De drie Schiedamse teams hadden zaterdag allen een lastige wedstrijd door de inzet van invallers. Waldo Aliar, invaller in het eerste, verloor. Tot zeer laat in de wedstrijd was het daarna onduidelijk, waar het vandaan moest komen. Echter opeens begon het punten te regenen. Rob Clerc, Anatoli Gantwarg en Jeroen Kos hadden allen een onduidelijk eindspel op het bord gekregen. Vermoedelijk was het niet gewonnen. Maar de tegenstanders liepen allen in een venijnige finesse. Casper Remeijer wist in een zeeslang van 74 zetten na vijf uur spelen een remiseachtig vier om drie eindspel toch nog binnen te halen.

Het tweede kampt met het probleem, dat er te weinig spelers zijn die kunnen winnen op dit niveau. Als er nullen vallen, dan kunnen deze nauwelijks gecompenseerd worden. Ook ditmaal werd het evenwicht aan de overige borden nergens verbroken, toen de borden 9 en 10 zich verschrikkelijk verslikten. Goede standen gingen verloren door een simpele rekenfout. Ondertussen kwamen de beiden sterke Afrikanen, Niami en Mbongo, er niet doorheen. Alleen Peter van der Stap wist zich aan de malaise te onttrekken. Hij lokte de tegenstander naar voren en won een van de voorposten op een wijze, zoals dat op de training gegeven door Anatoli Gantwarg tientallen keren aan de orde is geweest. 

Zo blijft VST 1 na vier wedstrijden ongeslagen aan kop, achter Hijken dat meer wedstrijdpunten bijeenspeelde. VST 2 heeft nog maar één punt en staat tiende, met Des Lunteren en Damlust Gouda nog onder zich.Gerelateerd