Juventus: Schiedammers aan het basketballen krijgen

16-09-2019 Sport Redactie

Meisjes onder zestien, tweede in het 'eigen' toernooitje


SCHIEDAM – Basketbalclub Juventus staat voor een nieuw seizoen – maar het moet niet zo maar een seizoen worden. Onder een nieuwe-oude voorzitter wil de club aan de weg timmeren en nieuwe Schiedammers aan het basketballen krijgen.

Peter Snel is terug als voorzitter, voor een derde keer, als opvolger van zijn dochter Marieke. Spelen doet Snel met zijn 62 jaar niet meer, maar soms staat heren 1 nog wel in de verleiding om hem te vragen het singlet weer aan te trekken. Want de basis is smal, een heren 2 is er momenteel niet. Net als dat er geen dames 2 is. Het tekent het bescheiden karakter van de club die ooit honderden mensen (tegelijk) in competitieverband liet basketballen. Zoals in de tijd dat het hoogste herenteam ook landelijk speelde, en sporthal Margriet de thuisbasis was.

Juventus telt nu ongeveer 230 leden. Het zwaartepunt ligt dus duidelijk bij de jeugd. Met als 'trots' dit seizoen de meisjes onder zestien, die in de landelijke eredivisie mee gaan draaien. Vorige week zaterdag werd er rond dat team een toernooi georganiseerd met tegenstanders uit Rotterdam, Katwijk en Capelle aan den IJssel, dat de jongedames als tweede wisten te beëindigen. Het zal voor hen een spannend seizoen worden, met wedstrijden in Amsterdam en verder, tot aan Den Helder toe. Michel Baas, de trainer-coach van het team, heeft het team afgelopen jaar op een hoger plan weten te brengen, de dames zijn als team bij elkaar gebleven en blaken nu van ambitie. In het basketbal mag je teams inschrijven op het niveau waarop de club denkt dat ze thuishoren, en dat is volgens Juventus dus de eredivisie. “Het zal spannend worden of ze dat niveau aankunnen”, aldus Baas, maar beter tegen te sterke tegenstanders dan tegen te zwakke, zo is de redenatie. Aan de werklust ligt het in ieder geval niet: het team gaat drie keer per week trainen.

Er is nog een tweede team voor meisjes onder zestien, net als een jongensteam in dezelfde leeftijdscategorie. Verder kent Juventus een jongens- en meisjesteam onder achttien, een jongensteam onder twintig en gemengde teams onder veertien en twaalf. Zaterdag is de vaste speeldag bij de club, maar ook op zondag zijn er wedstrijden, omdat alle partijtjes op hetzelfde veld in sporthal Oost moeten worden gespeeld.

De sporthal verdient een opknapbeurt, aldus voorzitter Snel, die het vooral dwars zit dat de vloer aan vervanging toe is. “Te glad.” Maar beheerder Optisport is vooralsnog niet van zins de vloer te vervangen, omdat het beheer volgens de contractuele termijn loopt tot 2022. In twee, drie jaar kun je geen vloer van dertigduizend euro afschrijven. De gemeente Schiedam werkt aan een alomvattend plan voor de sportaccommodaties in de stad, daar is het wachten op voor er ingrijpende beslissingen, en dito investeringen, te verwachten zijn.

Juventus zit goed in oost, stelt Snel. De club is daar sinds een paar jaar terug, sinds de heren op een lager niveau spelen. De faciliteit wordt gedeeld met basisschool de Peperklip, Juventus beschikt er over een eigen kantine, met mogelijkheden voor een borrel en ook eigen barinkomsten – dat was in de Margriethal anders. Het bedieningsgebied is in principe groot, met Divine in Rotterdam-West als dichtstbijzijnde oosterbuur en Vlaardingen dat er op basketbalgebied vooral ook onontgonnen bij ligt. “Er is pas een nieuwe club begonnen in Vlaardingen”, aldus Snel, die er echter nog niet zo veel van vernomen heeft.

Grootste zorg voor een club als Juventus, maar die is daar niet de enige in, is het aanwerven van nieuwe jonge spelers. Een belangrijk initiatief is daarom enkele jaren geleden gestart, met spelers van de club zoals Sergey Ramos, die trainingen zijn gaan verzorgen bij de wijksportverenigingen. “Dat is het moment om kinderen enthousiast te krijgen, te laten ruiken aan de sport”, aldus Ramos, momenteel vooral speler in het herenteam en actief in de communicatie voor de club. Dat is ook de uitdrukkelijke bedoeling van de wijksportvereniging: kinderen enthousiast krijgen voor een sport en in contact brengen met een de verschillende Schiedamse sportclubs. “Want waar zie je kinderen zelf nog spontaan op straat in de weer met een bal”, stelt Ramos, dertig jaar, nostalgisch.

Een ander pijnpuntje is het feit dat veel van de taken bij de club worden gedragen door een kleine groep mensen, voornamelijk de volwassen spelers en enkele niet meer actieve spelers met een groot clubhart, zoals Snel en Baas. “Het is al weer wat jaren geleden dat we een toernooi als dit organiseerden”, aldus Snel. Het is toch mooi maar gelukt, met een mooie opkomst aan toeschouwers. Dat doen en slagen moet dit seizoen voor veel meer dingen gaan gelden. Zoals de sponsorwerving die de meisjes-onder-zestien opzetten om de extra kosten van eredivisie basketbal (waaronder die van vervoer) gedekt te krijgen.

Zo wil Snel op naar een seizoen waarin meer bij Juventus te doen is: toernooitjes, acties om geld in te zamelen, levendigheid in de kantine, die hopelijk ook weer mensen trekt. “Het is er gezellig”, dat moet gaan rondzingen, aldus Snel. Plus natuurlijk lekkere potjes basketbal, van een hoog niveau.Gerelateerd