Maltha grijpt met Fortuna naast korfbaltitel

• 08-04-2018

Een winnend TOP; foto: Korfballeague

KORFBAL - Mirjam Maltha, de geboren Schiedamse, is het niet gelukt de landstitel in het korfbal te winnen. Haar team Fortuna uit Delft verloor gisteren de finale van TOP uit Sassenheim.

Dat gebeurde onder het toeziend oog van elfduizend toeschouwers in de Ziggo Dome. Het werd er 20-24 en dat betekende de derde landstitel op rij voor TOP, een unicum in het korfbal.

In de eerste helft werd er relatief weinig gescoord, met TOP dat de boventoon voerde. Na zeven minuten stond het 0-5. Een opleving van Fortuna bracht 4-6 op het scorebord, maar daarna drukte TOP door naar 4-10. Twee goals van Fortuna werden weer beantwoord door twee goals van TOP, maar dankzij Marcel Segaar en Mirjam Maltha (begonnen bij SSC Harga) wist Fortuna de schade bij rust te beperken tot 8-12.

In de tweede helft bleek de finale nog niet gespeeld. Twee treffers van Daan Preuninger (acht goals uiteindelijk) en twee van Nik van der Steen (vijf goals) brachten Fortuna binnen vijf minuten op 12-13.

Op dat moment stond Celeste Split op. Waar zij in de eerste helft al van zich had doen spreken met drie goals, brachten drie van haar goals binnen vier minuten TOP op 13-17. Het duel leek beslist. Nik van der Steen schoot de 14-18 binnen, maar Fortuna kon de marge maar niet verkleinen. De definitieve beslissing was van Jet Hendriks; een doorloop en schot van haar zorgden voor een 15-21 stand met nog acht minuten op de klok.

Beide teams wisten dat de wedstrijd gespeeld was, waardoor er gelegenheid kwam voor het afscheid van Daniel Harmzen. Die kwam zo’n anderhalve minuut voor tijd. Onder de luidde aanmoedigingen van de TOP-supporters knalde hij de 15-23 binnen, gevolgd door een staande ovatie en een publiekswissel. Het werd uiteindelijk 20-24.

De 35-jarige Maltha, voormalige international, behaalde de titel al eens, in 2003.