Nederland verslaat Zweden voor brons

17-12-2017 Sport Redactie

HANDBAL - Jasmina Jankovic en Kelly Dulfer nemen een bronzen medaille mee uit Duitsland om te laten zien in Schiedam.

De Nederlandse handbalsters versloegen Zweden vanmiddag met 21-24. 

In de finale zorgde Frankrijk, dat in Rio Nederland in de halve finale de voet dwarszette, voor een grote verrassing door het voor Nederland niet te bestrijden Noorwegen te kloppen: 23-21.

In de met 11.162 toeschouwers uitverkochte Barclaycard Arena in Hamburg was Oranje in de eerste tien minuten op achtervolgen aangewezen. Estavana Polman en Yvette Broch egaliseerden de achterstand, waarna Zweden via Olivia Mellegård en Carin Strömberg de Scandinavische ploeg voor de eerste keer op een voorsprong van twee treffers bracht: 4-2.

Daarna bepaalde het Nederlands damesteam het wedstrijdbeeld. Yvette Broch mikte vanaf de cirkel raak voor de aansluitingstreffer, waarna Martine Smeets vanuit de hoek 4-4 voor haar rekening nam. Yvette Broch zorgde voor de eerste Nederlandse voorsprong in de wedstrijd. Estavana Polman was verantwoordelijk voor de vierde Nederlandse treffer op rij.

Tussendoor was Tess Wester nauwelijks te passeren. De beste keepster van het vorige WK liet in haar laatste optreden tijdens het WK zien hoe goed ze kan zijn. Tot dusver kwam dat in het toernooi nog niet zo aan het licht. In de eerste helft keerde ze maar liefst zes van de veertien op haar afgevuurde schoten. .

In het tweede deel voor het wisselsignaal liep Nederland verder weg van de Zweedsen. Angela Malestein, Yvette Broch en twee keer Lois Abbingh zorgden voor een voorsprong van vijf doelpunten: 6-11. Door twee treffers van de Zweedse sterspeelster Isabelle Gulldén werd het verschil teruggebracht tot drie: 8-11.

Nederland deelde vlak voor de pauze nog een flinke tik uit door de marge in de laatste twee minuten te verdubbelen. Eerst scoorde Lois Abbingh haar vierde en vijfde goal, Martine Smeets bepaalde de ruststand op 8-14.

In de tweede helft dreigde het, ondanks de ruime voorsprong, toch nog mis te gaan. Het begin was nog goed met twee snelle treffers van Lois Abbingh. Na 9-16 wist Oranje een kwartier niet te scoren. Zweden was wel effectief en scoorde maar liefst negen keer op rij: 18-16.

De Oranjedames leken rijp voor de sloop, maar juist op dat moment liet het zien dat het een hecht team is dat bereid is voor elkaar te knokken. Via Angela Malestein en Lois Abbingh werd het weer gelijk: 18-18. Vier minuten voor het einde keek Oranje nog tegen een 20-19 achterstand aan.

Estavana Polman en Angela Malestein waren in de beslissende minuten belangrijk voor Oranje. Estavana Polman maakte de gelijkmaker, waarna Angela Malestein Nederland op voorsprong zette: 20-21. Na twee goals van Estavana Polman was de wedstrijd beslist: 20-23. Isabelle Gulldén scoorde nog wel tegen maar Angela Malestein bepaalde de eindstand op 21-24.

Met de derde plaats bevestigde het Nederlands team dat het tot de wereldtop behoort. Oranje haalde voor de vierde keer op rij de beste vier bij een titeltoernooi: tweede op het WK 2015 in Denemarken, vierde op de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro, tweede op het EK 2016 in Zweden en nu brons. Behalve Nederland slaagde alleen Noorwegen er in om bij de laatste vier grote toernooien steeds de halve finale te bereiken.

"In de aanloop naar het WK wisten we al dat we niet de vorm van een jaar geleden hadden", stelde bondscoach Helle Thomsen. "Bovendien hadden we te maken met blessures en zwangerschap. Het feit dat we toch in het finaleweekend in Hamburg staan, zegt veel over de kwaliteit en de mentaliteit. Je zag dat enkele meiden echt knokken en nooit opgeven. De meiden zijn echt geweldig. Dit is een heerlijke groep’’.Gerelateerd