Nederland wint van Angola op WK

02-12-2019 Sport Redactie

Polman is blij


HANDBAL - De Oranjedames met Kelly Dulfer hebben op het wereldkampioenschap de tweede poulewedstrijd gewonnen. In Japan werd het tegen Angola 28-35.

De overwinning was op dit toernooi, waar Nederland ook plaatsing voor de Olympische Spelen volgend jaar wil afdwingen, belangrijk na de zeperd in de eerste wedstrijd tegen Slovenië.

Nederland begon de wedstrijd een stuk scherper tegen Slovenië. De eerste goal van de wedstrijd komt van Lois Abbingh, vanaf zeven meter. Abbingh is op schot en zet Oranje met drie goals op voorsprong: 1-3. Angola verdedigt hard maar loopt daardoor ook tegen twee tijdstraffen op. Nederland benut deze situatie door goals van Lois Abbingh, Tess Wester en Angela Malestein.

Jessy Kramer loopt daarna aan Nederlandse kant tegen twee minuten straf aan, waarna Angola terugkomt: 6-7. Dankzij goede reddingen van Wester en de scherpe afrondingen weet Nederland de voorsprong uit te bouwen naar 6-10. De dekking van Nederland staat beter dan tegen Slovenië en het vizier staat op scherp. Met nog tien minuten te spelen komt Angola weer iets dichterbij tot 10-12. Ondanks de tweede tijdstraf van Jessy Kramer vergroot Nederland de voorsprong via doelpunten van: Estavana Polman (2x), Dione Housheer en Debbie Bont. De teams gaan rusten met een stand van 12-17 in het voordeel van de Oranjedames.

Het is Angola dat de eerste goal na rust maakt. Echter herstelt Nederland zich snel en Oranje scoort drie keer op rij via Lois Abbingh (2x) en Bo van Wetering: 13-20. Oranje krijgt in deze periode moeilijk grip op de schoten van afstand van Carlos en gaat zelf onzorgvuldig met de kansen om. Na een kwartier spelen in de tweede helft heeft Angola de achterstand verkleind tot drie doelpunten: 21-24.

Via mooie doelpunten van Martine Smeets, Polman (2x) en Laura van der Heijden loopt Nederland weer uit: 24-31. Deze voorsprong geven de Oranjedames niet meer uit handen. De laatste goal van de wedstrijd komt op naam van Martine Smeets die haar honderdste interland speelt. Nederland wint de tweede poulewedstrijd met 28-35 van Angola. Gerelateerd