Nexus betere in derby tegen Twist

• 28-10-2018

Lisa Stouten op doorbraak langs haar tegenstandster van Twist; Sander Borgman geeft aan. Foto: Nexus

KORFBAL - De laatste veldwedstrijd in de eerste helft van het veldseizoen speelden de Schiedamse korfballersvan Nexus in Vlaardingen. Een derby dus tegen Twist, die extra beladen was omdat Nexus vorig weekende gebombardeerd was tot rode lantaarndrager en de Vlaardingers trots nummer twee in competitie zijn. Met in het achterhoofd de eerste thuiswedstrijd tegen Twist, waar kansloos verloren werd. Maar het kan verkeren.

Na een verkeerde pass in de eerste aanval van Twist reageerde Nexus direct met een doorloper van Juliette van Schie, een lekker begin voor de gasten dus. Nexus speelde fris, Twist herpakte zich door direct de aanval erna te scoren. Nexus hield de goede start vast met een korte kans van Noah Poppelier. Twist was niet van plan Nexus met een voorsprong te laten beginnen en scoorde direct tegen. De aanval die volgde leverde geen doelpunt op, helaas wist Twist deze kans wel te pakken: 3-2 na zeven minuten spelen.

Aan beide kanten viel het vervolgens aanvallend een beetje stil. Twist scoorde als eerste een schot. Daar waar iedereen verwachtte dat de Vlaardingers door zouden duwen, was het juist Nexus dat zich herpakte en reageerde op het afstandsschot van Twist. Sander Borgman werd de aanval erna helemaal vrij gelaten en strafte dit koelbloedig af met een korte kans.

De Nexus-verdediging stond goed, wist veel ballen te veroveren en daarmee de aanval aan het werk te zetten. Twist liet merken niet voor niets op de tweede plaats te staan en scoorde snel na elkaar: 6-4. Maar vlak voor rust wist Nexus nog twee doelpunten te scoren; mede door het missen van twee strafworpen door gingen de twee ploegen dus op 6-6 gelijk de kleedkamers in.

Nexus kwam daar vastbesloten nog meer te geven weer uit. De eerste twee doelpunten van de tweede helft vielen aan de kant van Nexus, en dus stonden de Schiedammers voor het eerst twee punten voor. Binnen enkele minuten had Twist de achterstand ingehaald. Tot dertien minuten voor tijd bleef de stand gelijk opgaan. Een strafworp, benut door Wilfred Koppe, zorgde wederom voor twee doelpunten verschil (10-12).

Nexus wist zich tien minuten voor tijd in gewonnen positie te spelen. Dit gebeurde door invaller Stefan Bohm; hij plukte een aanvallende rebound van de korf en nog voordat hij weer op de grond geland was had hij de bal met een 'jumpshot' door de korf gekregen. Het Nexus-publiek liet zich nog eens goed horen en dat hielp: Nexus maakt 11-15.

De laatste zeven minuten was het rustig aan beide kanten. Nexus wist de tijd en voorsprong te gebruiken. Door rustig de wedstrijd uit te spelen en gefocust te verdedigen kon Twist slechts een doelpunt maken. Dit zorgde voor een eindstand van 12-15. Door deze overwinning staat Nexus nu met 4 punten gedeeld laatste. Het verschil tussen de ploegen erboven is minimaal.

Na het zaalseizoen, dat de komende maanden zal worden verspeelt, gaat de strijd op het veld in de Tweede Klasse verder.