Nexus bindt ook NIO aan de zegekar

• Redactie/Nexus
  • 16-01-2023

Daphne Poot in een aanvallende actie; foto: Nexus

KORFBAL - Na het kerstreces stond voor Nexus de streekderby tegen het Rotterdamse NIO op het programma. Daar de wedstrijden tussen Nexus en NIO nooit vroeg in de wedstrijd beslist zijn, wist Nexus dat het een lange adem nodig zou hebben om te winnen. Dat bleek ook in deze editie want ondanks dat Nexus de gehele wedstrijd aan de goed kant van de score stond, duurde het tot ver in de tweede helft voordat Nexus de wedstrijd definitief wist te beslissen.

Bij aanvang van de wedstrijd was Nexus direct scherp: het eerste schot van de wedstrijd, van Kim Majoor, was direct raak. NIO miste haar eerste strafworp en had het aanvallend lastig. Nexus profiteerde optimaal door de voorsprong uit te bouwen naar 3-0. Na een time-out van NIO wisten de Rotterdammers ook hun eerste doelpunt in deze wedstrijd te maken: 3-1. Ondanks de 3-2 wist Nexus de voorsprong verder uit te breiden dankzij een actie van Kim Majoor en afstandsschoten van Suthes Balasooriyan en Daphne Poot. Met nog tien minuten op de klok wisten beide ploegen meerdere doelpunten te maken, waarbij NIO herhaaldelijk een stapje dichterbij een gelijke stand zette. Mede dankzij sterk verdedigend werk van Nick Pak en meerdere verdedigende rebounds kon de verdediging van Nexus de doelpogingen van NIO controleren. Toch knokte NIO zich terug tot een 8-7 stand bij rust.

Na de start van de tweede helft maakte NIO al snel de gelijkmaker: 8-8. Kort daarna lieten beide ploegen een matig spel zien waarbij veel éénschotsaanvallen kenmerkend waren. Na enige tijd was het Laura Seip die een afstandsschot scoorde waardoor Nexus weer op voorsprong kwam. Nick Pak breidde deze uit naar 10-8 door middel van een netjes afgewerkte strafworp. Juliëtte van Schie wist hier nog een schepje bovenop te gooien met een schot, waarmee Nexus weer wat ademruimte had gecreëerd: 11-8. Hoewel NIO reageerde met een doelpunt, wist Nick Pak zowel een schot als een strafworp te maken.

Vervolgens werden over een weer doelpunten gemaakt, waarbij een aanzienlijk aandeel van deze doelpunten voortkwamen uit strafworpen. Met nog een kwartier te spelen was de stand 14-12 en was er nog van alles mogelijk. De duels werden feller en het momentum lag op dat moment bij NIO, zeker toen de 14-13 viel. Nexus reageerde al snel door een zuiver afstandsschot van Noah Poppelier. Vervolgens maakte Juliëtte van Schie een individuele actie waarna ze een vrije doorloopactie rustig af kon maken (16-13). NIO wist nog 1 keer te reageren, maar daarna was de Rotterdamse koek op. Nexus demarreerde naar een ietwat geflatteerde 19-14 eindstand, waarbij de laatste doelpunten uit handen kwamen van Suthes Balasooriyan en Nick Pak.

Coach Bernard: “Het was hard werken en het duurde even voordat we de wedstrijd definitief naar ons toe konden trekken. Al met al een terechte winst.” Volgende week speelt Nexus thuis tegen OZC, op zaterdag 21 januari vanaf twee uur in de Groenoordhal.