Nexus houdt kans op promotie na winst

01-06-2022 Sport Redactie

Foto (archief): Matchwinner Nick Pak in de uitwedstrijd tegen Oosterkwartier; foto: Nexus


KORFBAL - Het kan nog: promoveren naar de Tweede Klasse. Als Nexus alle wedstrijden die nog komen wint, dan is het zo ver. De eerste stap is gezet, met winst afgelopen zaterdag op Oosterkwartier.

Dat team uit Haarlem stond derde, en de komende wedstrijden gaan tegen de nummer 1 en 2. In de uitwedstrijd was al duidelijk geworden dat de teams aan elkaar gewaagd zijn. Alle voorwaarden voor een spannende pot waren dus aanwezig.

Het begin van Nexus was sterk, ook al zat de sterke wind de spelers soms dwars. De eerste aanvallen verliepen nog enigszins rommelig, maar door sterk verdedigend werk kon Nexus goed blijven herhalen tot Kim Majoor uiteindelijk de score opende met een scherpe doorloopbal. Na de openingstreffer bleef het aanvallende spel van Nexus sterk en kregen met name de dames kansen. Uiteindelijk werd de 2-0 gemaakt uit een gewonnen reboundduel door Noah Poppelier.

Na de vakwissel kwam Oosterkwartier met één van de gevaarlijke mannelijke spitsen in de aanval. In de uitwedstrijd had Nexus moeite gehad hier controle op te krijgen, iets wat ook nu weer het geval bleek. Na een snelle korte kans en een strafworp stond er in korte tijd een 2-2 gelijke stand op het scorebord. Gedurende deze fase werd het spel ook snel erg fysiek. Beide teams speelde met lange heren in de rebound en deze duels werden door de scheidsrechter niet kort gehouden. Dat leidde tot menige scrimmage onder de korven; scoren bleek moeilijk. Nexus wist door een korte kans van Jochem Schuurman en doelpunten van Noah Poppelier wel telkens op voorsprong te komen, maar Oosterkwartier beantwoorde ieder doelpunt. Gevolg: 'een zeer magere' 6-6 halverwege.

Na de rust kwam coach Mario Bernard met een eerste wissel: Sef de Hart werd vervangen door Stefan Böhm. Met deze extra ingebrachte reboundkracht moest het spel wat dynamischer worden, met meer afwisselingen onder de korf. In de eerste aanvallen had dit direct effect: net als in de eerste helft opende Kim Majoor de score, ditmaal met een afstandsschot. Maar Oosterkwartier was ook scherp uit de kleedkamers gekomen en wist deze score al snel te beantwoorden (7-7). Wat ook niet veranderde waren de fysieke duels onder de korf. Door het vaak zeer laat -of helemaal niet fluiten- werd de wedstrijd steeds rommeliger en werden de grenzen van het fysieke spel steeds verder opgezocht.

Om aan dit fysieke spel te ontsnappen werd Wilfred Koppe gewisseld voor Nick Pak. Met diens inbreng werd flink ingeleverd op reboundkracht, maar kwam er wel meer snelheid in het spel. In deze fase kwam Oosterkwartier voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. Maar de rollen werden nu omgedraaid en Nexus kwam door een knap afgewerkte korte kans van Pak snel weer op gelijke hoogte (9-9). De spanning begon nu ook steeds voelbaarder te worden. Beiden ploegen moesten winnen wilden ze nog zichthouden op een mogelijke promotie.

Deze spanning zorgde er in ieder geval niet voor dat het niveau van de wedstrijd erop vooruitging. Beide ploegen hadden moeite om tot goed uitgespeelde kansen te komen. Het leek of Oosterkwartier hier het beste doorheen speelde, door het zeer sterke aanvallende spel van hun dames. Dat resulteerde in de 9-10. Maar ook aan de kant van Nexus werden de dames nadrukkelijk gezocht; daar scoorde aanvoerster Juliette van Schie met een scherp afstandsschot de 10-10.

Met deze gelijke stand ging het laatste kwartier van de wedstrijd in. Nexus versierde een tweetal strafworpen, die door Daphne Poot en Dionne van Dijk vakkundig werden afgerond. Maar Oosterkwartier wist zoals gedurende de hele wedstrijd beide keren direct te antwoorden: 12-12. In de absolute slotfase werd de spanning steeds groter en kwam Oosterkwartier na een -in Nexus ogen- uit de handen getrokken bal op voorsprong, 12-13. Het duel werd nu grimmiger, na het nodige duw- en trekwerk bleek dat Van Schie lelijk ten val was gekomen. Ze moest worden gewisseld voor Laura Seip. Wilfred Koppe was ondertussen binnen de lijnen gekomen voor Poppelier en mocht direct ook de toekende strafworp verzilveren: 13-13.

Met de laatste minuut lopende kwam het vak van Pak in de aanval. Pak versierde zelf de strafworp die hij vervolgens verzilverde. Oosterkwartier had hierna nog één aanval, maar door een sterke rebound van Laura Seip werd de overwinning veiliggesteld.

Met deze winstpartij houdt Nexus nog steeds zicht op de tweede plaats, maar is wel van andere resultaten afhankelijk. De opdracht voor de ploeg van trainer Bernard is duidelijk: de aankomende wedstrijden moeten gewonnen geworden. Met wedstrijden tegen de nummers 2, Thor en 1, Sporting Badhoevedorp, belooft dit een spannende maand te worden.Gerelateerd