Nexus wint strijd om derde plaats

• 15-10-2017

Wilfred Koppe aan de bal: foto Richard van Zanten

KORFBAL - Nexus besliste de strijd om de derde plaats in de competitie tegen Swift gisteren in eigen voordeel.

De laatste speelronde van het eerste deel van de veldcompetitie moest Nexus 1 thuis aantreden tegen Swift 1 uit Amsterdam. Swift stond één punt boven Nexus, de inzet van deze wedstrijd was de derde plaats in de competitie. Tegenvaller voor Nexus was dat na Noah Poppelier nu ook aanvoerster Kim Majoor met een blessure deze wedstrijd aan zich voorbij moest laten gaan. Sander van der Heide en Merle van Dijk begonnen daarom in de basisopstelling.

Nexus begon goed aan de wedstrijd, na een lange eerste aanval met meerdere doelpogingen was het Sander van der Heide die de score opende. Direct daarop wist Swift ook de korf te vinden en was de score weer in evenwicht. Beide ploegen wisten het eerste deel van de wedstrijd een hoog niveau te halen en hadden een hoog rendement. Na tien minuten stond er daardoor al een 5-5 stand op het scorebord. Hierna stokte de geoliede machine bij Nexus even, waardoor Swift een voorsprong wist te pakken en tien minuten voor rust op 6-9 kwam. Nexus pakte echter de draad hierna weer goed op en kwam binnen vijf minuten via onder meer een afstandsschot van Merle van Dijk, terug tot 10-10. Nexus wist die lijn goed door te trekken en de rust werd bereikt met een 14-12 stand in Schiedams voordeel.

De eerste vijf minuten van de tweede helft bleek Nexus niet scherp genoeg om Swift bij te benen. De Amsterdammers maakten gelijk. Hierna was het opnieuw Sander van der Heide die via een schot en een doorloper Nexus terugbracht aan de leiding, 16-14. Deze voorsprong wist Nexus lang vast te houden en via opnieuw twee doelpunten van Sander van der Heide kwam de ploeg een kwartier voor tijd zelfs vier punten voor: 19-15. Swift probeerde met diverse wissels wat te forceren, en dat leek de ploeg ook te lukken. Nexus had met aardig wat energie gesmeten en werd minder scherp in het laatste kwartier. De Amsterdammers profiteerden daarvan en kwamen zelfs met nog vijf minuten te spelen op een 19-20 voorsprong. Direct daarop liet Suthes Balasooriyan zijn waarde voor de ploeg zien: hij zette Nexus terug naast Swift. In de slotminuut brak aanvoerster Dionne van Dijk door, waarop ze een strafworp verdiende. Deze verzilverde uitblinker Sander van der Heide koelbloedig.

In de slotseconden waren er nog enkele hachelijke momenten voor de Nexus-verdediging; uiteindelijk draaide de bal na een Amsterdams schot uit de korf, waarna de leidsman de wedstrijd beëindigde: 21-20.

Topscoorder deze wedstrijd was Sander van der Heide die maar liefst elf doelpunten wist te maken. Coach Erik Speijer was zichtbaar trots op de overwinning. “Genoten als coach van een van de beste wedstrijden van Nexus dit seizoen. (..) Met name onze dames hebben het heel goed gedaan tegen de vooraf sterk ingeschatte dames van Swift.”