Noorwegen 'angstgegner' af voor Oranje

• 06-12-2019

HANDBAL - Noorwegen is 'angstgegner' af voor de Nederlandse handbalsters. Na talrijke nederlagen op doorslaggevende momenten in belangrijke toernooien, met verlies op het vorige WK in Denemarken, het EK in Zweden, de Olympische Spelen in Rio en het WK in Duitsland, won Oranje vandaag wel.

Het ging om de laatste wedstrijd in de poulefase. Nederland was al zeker van de volgende ronde, maar het resultaat tegen Noorwegen, ook al zeker van de hoofdfase, telt daarin mee. Nederland en Noorwegen waren ook de twee meest productieve landen in de voorronde.

Het is Noorwegen dat de eerste goal van de wedstrijd maakt via Marit Jacobsen. Nederland blijft dankzij goals van Debbie Bont, Lois Abbingh en Laura van der Heijden (2x) tot 4-4 de Noorse dames goed bijhouden. Daarna loopt de tegenstander uit. Vijf goals op rij zorgen ervoor dat de Oranjedames in de achtervolging moeten. Viia 8-13 komt Nederland terug tot 13-14, via goals van Merel Freriks, Jessy Kramer (2x), Angela Malestein en Danick Snelder. Maar Noorwegen geeft opnieuw gas en bij rust staat het 14-18.

Na de pauze is Oranje scherp: Snelder, Kelly Dulfer en Abbingh verkleinen de achterstand tot twee doelpunten: 17-19. Daarna gaat het snel. Na dertien minuten spelen in de tweede helft komt Nederland weer gelijk: 23-23. Vanaf dat moment gaat het bij Nederland lopen. De dekking staat goed en de uitstekend keepende Tess Wester houdt de schoten van de Noorse dames tegen. Aan de andere kant is het Nederland die dankzij een ontketende Estavana Polman de Noorse verdediging zoek speelt. Met nog tien minuten te gaan staan de Oranjedames voor het eerst op voorsprong: 26-25. Deze voorsprong wordt niet meer uit handen gegeven en zelfs uitgebouwd. Polman (3x) en Snelder weten het net in de slotfase te vinden en zorgen voor de eindstand: 30-28.

Kelly Dulfer was minder bepalend dan in de wedstrijd tegen Servië en scoorde twee keer. Met de eerste overwinning op Noorwegen in twintig jaar gaat Nederland met de volle buit (want ook van nummer drie en de in het toernooi blijvende dames uit Servië won Nederland eerder) door naar de volgende ronde.