Oranje verslaat Olympisch kampioen Brazilië

• 16-09-2018

Oranje door het dolle heen na de overwinning op de nummer 1 van de wereld; Keemink rechts; foto: Nevobo

VOLLEYBAL - De Nederlandse volleyballers hebben gisteravond voor een enorme stunt gezorgd door op het WK Brazilië te verslaan.

Bondscoach Gido Vermeulen begon met een verrassende basisopstelling, die op meerdere posities afweek van de ‘starting seven’ van eergisteren tegen China. Wouter ter Maat (diagonaal), Maarten van Garderen (passer/loper) en Michael Parkinson en Tim Smit (middens) waren de nieuwe spelers in het veld. Daan van Haarlem, Thijs ter Horst en Dirk Sparidans waren de enige drie spelers die ook tegen China begonnen. Schiedammer Wessel Keemink (25) wisselde in. Vorige maand verloor het team nog drie oefenduels in en tegen Braziliė

Oranje begon wat weifelachtig aan de wedstrijd en keek al snel tegen een 1-5 achterstand aan. Dat was jammer, want in het restant hielden de 'lange mannen' gelijke tred met de Brazilianen: eindstand 21-25.

In de tweede set speelde Oranje frank en vrij. Met zeer goed volleybal werd de Olympisch kampioen in verlegenheid gebracht. Nederland speelde aanvallend en met veel lef en liet nauwelijks een kans liggen. Na een killblock van Parkinson werd het 19-15 en toen even later Ter Horst en Van Garderen twee keer scoorden, won Oranje de set met 25-20.

In de derde set stoomde het ontketende Oranje gewoon door. Bij Brazilië nam de spanning toe en kwam Luiz Felipe Marques Fonteles, ‘Lipe’, in het veld. Ook de grote man uit de Olympische finale van 2016 kon het verschil niet maken. Bij Nederland pakten de wissels wel telkens goed uit. Jeroen Rauwerdink sleepte zijn team door een lastige fase heen, en ook de dubbele wissel met Nimir Abdelaziz en Wessel Keemink pakte zeer goed uit.

Oranje was heer en meester en liep mede dankzij de sterk verdelende Van Haarlem uit naar 24-20. Het eerste setpoint werd meteen benut; het was Ter Horst die 25-20 binnensloeg na een goede service van Parkinson.

In de razend spannende vierde set leek Brazilië terug te komen in de wedstrijd. Nederland verspeelde een 18-13 voorsprong en de Zuid-Amerikanen kwamen op 21-21 weer langszij. In plaats van in paniek te raken bleef Oranje ijzig koel. Het was Wouter ter Maat die met een geweldige sprongserviceserie opstond en zijn team naar een ongekende 3-1 zege stuurde. Nadat de Braziliaan Lipe een aanval uitsloeg, ging de set met 25-21 naar Nederland.

Vanavond spelen de Nederlandse volleyballers tegen Frankrijk. De wedstrijd wordt uitgezonden op Ziggo Sport Extra.