Oranjedames laten Duitsland kansloos

• 09-12-2017
HANDBAL - Met een optreden dat werd betitteld als het sterkste tot dusver op het WK, heeft het Nederlands handbalteam de groepsfase van het toernooi in stijl afgesloten. Duitsland was voor eigen publiek kansloos tegen de ploeg van bondscoach Helle Thomsen: 23-31. Bij het rustsignaal stond het verschil van acht doelpunten ook al op het scorebord: 10-18.

Nederland revancheerde zich voor de nederlaag in de openingswedstrijd van het EK vorig jaar in Kristiansand tegen dezelfde Duitsen. In Arena Leipzig gingen de vrouwen rond de Schiedamsen Jasmina Jankovic en Kelly Dulfer vanaf de eerste minuut als een speer. Duitsland was nog ongeslagen tijdens het toernooi maar werd eenvoudig opzij gezet. Nederland liep in sneltreinvaart uit naar 4-1, met goals van Nycke Groot, Danick Snelder en twee keer Lois Abbingh.

In de laatste tien minuten voor de pauze werd de marge uitgebouwd naar een riante 10-18 ruststand. Dit was ook te danken aan goed keeperswerk van Tess Wester. Abbingh liet zich in de eerste dertig minuten veelvuldig zien. De opbouwspeelster scoorde maar liefst zeven keer.

Na de hervatting was het spel iets minder sprankelend; Duitsland kwam echter nauwelijks dichterbij. Door de winst en de zege van Servië tegen Zuid-Korea, eindigt Nederland als tweede in groep D. Oranje ontmoet nu in de achtste finale Japan.