Overtuigende winst handbalsters op Cuba

03-12-2019 Sport Redactie

Feest op het veld; foto: Nederlands Handbal Verbond


HANDBAL - De Nederlandse handbalsters boekten in hun derde groepswedstrijd op het wereldkampioenschap in Japen een overtuigende 51-23 zege op Cuba.

De ruime winst, vroeg in de ochtend Nederlandse tijd, was belangrijk om vertrouwen te tanken voor de laatste twee groepswedstrijden, tegen de sterkte tegenstanders Servië en 'angstgegner' Noorwegen.

In de Aqua Dome in Kumamoto in het uiterste zuiden van Japan was het krachtverschil tussen de twee teams vanaf het beginsignaal duidelijk. Met een scherpe start en drie goals van Angela Malestein staat het al snel 5-2. Maar ook slordig balverlies blijft aanwezig in het Nederlandse spel. Ook één op één situaties met de Cubaanse keepster worden gemist. Nederland krijgt echter zo veel kansen dat de ploeg desondanks uitloopt naar tien doelpunten verschil: 17-7. De ruststand is 22-11.

Cuba scoort na de pauze de eerste twee doelpunten, en Nederland loopt via Merel Freriks snel tegen een tijdstraf aan. Het team herstelt zich snel en via Angela Malestein, speelster van de wedstrijd, loopt Oranje uit naar 29-15. Aan de hand van een sterk spelende Inger Smits gaat het lopen met de aanvalsmachine op los; in een mum van tijd staat het 40-21. Het is Dione Housheer die het vijftigste doelpunt hard tegen de touwen gooit. Het slotakkoord is voor de sterk keepende Tess Wester: 51-23.

Nederland heeft door de winst plaatsing voor de hoofdronde in eigen hand. Als Noorwegen later vandaag van Servië wint, heeft Nederland op donderdag aan een overwinning met meer dan zes doelpunten verschil tegen Servië voldoende om zich te plaatsen voor de hoofdronde. Op de laatste dag van de groepsfase spelen Servië en Slovenië (overwinnaar van Nederland) nog tegen elkaar, maar wat de uitslag ook wordt, minimaal één van de twee ploegen eindigt dan onder Oranje.

Schiedamse Kelly Dulfer scoorde als verdedigster niet.Gerelateerd