Selectie Wairando op podium in Amsterdam

• 18-06-2018

Isabel Mellegers wint - op de andere foto Mila Pieplenbosch op het hoogste treetje; foto's: Wairando

AMSTERDAM - De karateka's van Wairando pakten gisteren podiumplaatsen in het toernooi om de Internationale Buitenveldert Cup in Amsterdam.

Daar streden meer dan zeshonderd deelnemers om het goud op de twee onderdelen kata en kumite. Karate Instituut Wairando (gevestigd in Dordrecht, Zwijndrecht, Hoogvliet en Schiedam) stuurde zijn EK-selectie 2018.

Het toernooi begon met kata. In dit onderdeel deden van het EK-team Nadia Pieplenbosch, Isabel Mellegers en Martha Pelkman mee. De poule van de eerste (14-15 jaar) was groot, met zo'n dertig deelnemers. Senna Lengkeek deed voor het eerst mee aan een dergelijke groot toernooi. Ze wist de eerste ronde te winnen. Daarna was de jongen waar ze tegen moest, iets sterker. In het gevecht om de derde plaats verloor ze nipt en haalde daarmee een vierde plaats.

In de middag begonnen de kumite-wedstrijden. Van het EK-team deden Mellegers, Pelkman, Jay Stigter en Mila Pieplenbosch mee. Maar Karate Instituut had nog meer deelnemers meegenomen. Bijvoorbeeld Saar Lengkeek, die derde werd met (0:5-8:3-7:5) en haar broer Thijs die verloor in zijn eerste match met (0:7), maar uiteindelijk toch mocht strijden om de derde plek. Die wedstrijd verloor hij met (0:2).

Jeremaih Onoria verloor met (4:7), Keyano Velthuis verloor met (2:8), Jimmy Hegger verloor zijn eerste wedstrijd met (2:2), omdat zijn tegenstander senshu (voordeel) had. In de strijd om de derde plek verloor hij uiteindelijk met (3:8).

Mila Pieplenbosch, die haar wedstrijden won met (8:2-10:10 met senshu en 5:1)  wist daarmee de gouden podiumplek binnen te halen. Jay Stigter, die ook in een grote poule stond, wist uiteindelijk door sterk terug te komen in zijn wedstrijd om brons, deze plak ook daadwerkelijk te pakken.

Isabel Mellegers wist haar jarenlange toernooi-ervaring om te zetten in een gouden podiumplaats met (2:0-3:0-2:2 met senshu). De coaches Wim Stigter en Dave Pieplenbosch waren uiteindelijk zeer tevreden over alle deelnemers. Voor velen was dit het eerste grote internationale toernooi; bijzonder dat drie van de vijf EK-selectieleden 2018 die meededen een podiumplaats wisten te pakken (twee keer goud en een keer brons), aldus de coaches.