Sparta wil Kasteel vernieuwen

12-01-2019 Sport Redactie

Impressie van de Jupiler Lounge nieuwe stijl; beeld; Sparta


ROTTERDAM - Sparta wil Het Kasteel uitbreiden. Er moeten elfhonderd zitplaatsen bijkomen en het hoofdgebouw wordt in de plannen gerenoveerd, opnieuw ingedeeld en uitgebreid.

Dat maakte voorzitter Leo Ruijs eerder deze week bekend in een toespraak bij gelegenheid van het nieuwe jaar. Het Kasteel, waaraan vanaf 1916 is gebouwd, was het eerste voetbalstadion van Nederland. De meeste recente grootscheepse verbouwing, in 1998, leverde het nieuwe hoofdgebouw op.

De plannen gaan ook uit van het inrichten van twaalf zogenaamde skyboxen, luxe loges waar een groep, bijvoorbeeld de relaties van een bedrijf, gezamenlijk de wedstrijd kunnen volgen. Ook toiletvoorzieningen en de horecaruimtes worden op een nieuwe leest geschoeid. In het hoofdgebouw wordt de fanshop groter, de voorzieningen voor spelers en pers worden beter. Behalve de kleedaccommodatie krijgen ook oefenzalen, medische ruimten, kantoren, spelershome, lesruimte en horeca een ‘enorme upgrade’, laat Sparta weten. “Uiteraard blijft Het Kasteel (het oude deel van het stadion-red.) op zich onaangeroerd, want er is immers maar een Kasteel als boegbeeld van een voetbalstadion”, aldus Ruijs. “In tegenstelling tot de beslotenheid van Het Kasteel zal de nieuwe uitstraling van het hoofdgebouw vooral worden gekenmerkt door openheid, verbinding en dynamiek.”

In totaal moet de capaciteit van het stadion na de verbouwing uitkomen op 12.500 toeschouwers. Veel ruimte wordt gewonnen door het speelveld te verlagen. In de ruimte die ontstaat in de ring tussen de bestaande tribunes en het verlaagde veld, is plek voor nieuwe zitplaatsen.

Met de renovatie en uitbreidingen wil de Rotterdamse voetbalclub in de toekomst aan de eisen van de UEFA te voldoen, zodat er interlands ophet Kasteel gespeeld kunnen worden. Sparta denkt daarbij met name aan vrouwenvoetbal. Bij de verbouwingen wordt ook gekeken naar energie- en waterbesparende maatregelen.

Sparta wil ook sportcomplex Nieuw Terbregge uitbreiden, met een volledige trainingsaccommodatie voor zowel het eerste elftal en Jong Sparta, de jeugdopleiding als de RV&AV Sparta. De kleedaccommodaties van de amateurtak en de jeugdopleiding worden ingericht naar de nieuwste normen van zowel de KNVB als het NOC*NSF.

De financiering van de plannen is nog niet rond. De club rekent op een bijdrage van de gemeente Rotterdam. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijkheden om het gebied rond het stadion te verbeteren. Daarom is ook de Dienst Stadsontwikkeling betrokken bij de plannen. Ook met andere mogelijke financiers wordt gesproken. Het vakblad Cobouw schat de kosten van de verbouwings- en uitbreidingsplannen in de orde van grootte van vijftien miljoen euro.Gerelateerd