Sporten in teamverband weer mogelijk voor kinderen en jongeren

21-04-2020 Sport Redactie


SCHIEDAM – Kinderen kunnen meer gaan sporten.

Vanaf 28 april kunnen zij weer in clubverband en in de buitenlicht hun sport weer beoefenen, zo maakte premier Mark Rutte zojuist bekend.

“Sport is natuurlijk voor ons allemaal waanzinnig belangrijk voor onze gezondheid. Daarom dat we steeds hebben gezegd dat individueel sporten kan: een rondje hardlopen, fietsen, een wandeling, het is goed voor iedereen, zeker in deze tijd die we noodgedwongen meer aan huis gebonden zijn.”

Gedwongen binnen zitten is extra ingewikkeld voor kinderen en jongeren, voor wie de directe risico’s van het virus kleiner zijn. Mede daarom heeft de regering besloten dat kinderen in de basisschoolleeftijd in teamverband weer kunnen trainen. “Dat is de groep die nu ook als het ware al samen buitenspeelt.” Maar: het moet blijven bij trainen en onderlinge partijtjes. “Geen officiële wedstrijden, want de leiden tot reizen en meer onderlinge contacten en dus tot een hoger verspreidingsrisico.”

Ook jongeren in de middelbare schoolleeftijd krijgen meer ruimte om georganiseerd buiten te sporten. “Maar wel op anderhalve meter afstand en dus ook zonder officiële wedstrijden. Onderlingen potjes kunnen, als die specifieke sport het mogelijk maakt om die anderhalve meter te handhaven.”

Steeds geldt: “Geen ouders langs de lijn, thuis douchen en gezond verstand gebruiken”, aldus Rutte. De gemeenten moeten in de organisatie hiervan de regie nemen, zo stelt het kabinet. En zij en de clubs worden geacht dat zo te doen dat ook niet-leden van verenigingen mee kunnen doen.Gerelateerd