Veertien medialles ZVVS-zwemmers op jeugd NK

• Redactie
  • 05-02-2017
ZWEMMEN - 27 Persoonlijk records zwommen de vijf zwemmers van ZVVS op het Nederlands Junioren en Jeugdkampioenschap 2017 op de korte baan (25 meter bad). Wesley Zulver, Evelyn Liket, Jill Nai Chung Tong en Sophia en Anna van Droffelaar waren goed voor veertien podiumplaatsen.

De vijf hadden hun plaatsingslimieten gehaald en zwommen in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven op het NK, onder leiding van Marc Catsburg. Voor Evelyn Liket en Sophia van Droffelaar was dit de eerste keer dat zij mochten deelnemen aan het zwemspektakel. Ondanks de spanning die zo'n Nederlands Kampioenschap met zich meebrengt deden ook zij het heel goed.

Jill Nai Chung Tong, inmiddels een jaar uitkomend voor ZVVS, zwom een heel goed pr op de 200 meter rugslag. Zij wist op deze afstand haar tijd te verbeteren met ruim zes seconden. Ook op de 200 meter vrije slag steeg zij enkele plaatsen in het klassement door haar tijd aan te scherpen met vijf seconden.

Een kampioenschapsrecord en vier podiumplekken en op alle afstanden een pr waren de kroon op het harde werken van Wesley Zulver. Deze schoolslagspecialist won op de 50 meter schoolslag het goud in 31:59, de snelste tijd ooit gezwommen tijdens dit kampioenschap. Maar ook op de 200 meter schoolslag en op de 100 meter schoolslag behaalde hij medailles; zilver op de 200 meter en brons op de 100 meter.

Het meest spannend was de 400 meter wisselslag, waar hij zich van een achtste plek naar de bronzen medaille wist te zwemmen. En ook op zijn laatste afstand presteerde hij fantastisch. Op de 200 meter vrij zwom hij namelijk acht seconden van zijn snelste tijd, en dat op het eind van het toernooi na in de ochtend een 400 wissel te hebben gezwommen!

Ook Anna van Droffelaar wist de nodige pr's en medailles te behalen. Negen keer een pr en zes keer goud, plus twee maal zilver en ook twee bronzen medailles was het resultaat van haar inzet. Haar grootste pr zwom zij op de 200 meter schoolslag, haar laatste afstand van het toernooi. Zij zwom zeven seconden van haar tijd af en tikte als eerste aan in 2:43.31. Goud was er ook voor haar op de 50 en 100 meter schoolslag, op de 50 en 100 meter vrije slag en de 200 meter wisselslag. Zilver wist zij te behalen op de 50 meter vlinder en op 50 meter rugslag en de bronzen medailles resteerde na de 100 meter vlinderslag en de 200 meter vrije slag. De 50 meter schoolslag is overigens wel een speciale overwinning. Door een slecht keerpunt kwam Anna namelijk op achterstand van Sterre Hendriks te liggen (haar zwemvriendin en tegenstandster van PSV). Gelukkig door een goede aantik wist zij op exact het zelfde moment als haar concurrente aan te tikken, wat hen een gedeelde eerste plek opleverde. Al deze podiumplekken maakte dat zij in haar leeftijdscategorie ook winnares werd van het Arena-klassement.