Volleyballers verliezen EK-thriller tegen Frankrijk

28-08-2017 Sport Redactie

VOLLEYBAL - Het Nederlands volleybalteam met Wessel Keemink verloor gisteravond op het Europees Kampioenschap van regerend kampioen Frankrijk.

Het werd een ware thriller in het Poolse Katowice. Oranje kreeg in de vierde set drie wedstrijdpunten, maar dolf uiteindelijk toch het onderspit. Het team moet nu tegen het al geplaatste België vanavond met 3-0 of 3-1 winnen om nog kans te maken op de volgende ronde op het EK.

Het werd tegen Frankrijk 3-2. Bondscoach Gido Vermeulen had geen wijzigingen doorgevoerd in zijn basisformatie, ten opzichte van de verloren openingswedstrijd tegen Turkije: Daan van Haarlem (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Thijs ter Horst en Robbert Andringa (passer/lopers), Jasper Diefenbach en Thomas Koelewijn (middens) en Dirk Sparidans (libero). Wessel Keemink kwam al in de eerste set in het veld; van 10-16 werd het daarop 21-23, maar daar strandde de inhaalrace: 22-25.

Nederland begon daarop niet geweldig aan de tweede set; het stond al snel 5-10 achter. Maar toen de nood hoog leek, rechtten de spelers de rug en ging het niveau omhoog.  Oranje kwam op 11-11 langszij en nam zelfs het initiatief over: 16-14. In de bloedstollend spannende slotfase kwam Frankrijk op 19-20, maar waren het Wessel Keemink en Wouter ter Maat die met een knappe invalbeurt de set binnensleepten: 25-23.

Set drie begon vervelend met een blessure voor Thijs ter Horst. Rauwerdink nam de honeurs sterk waar. Oranje speelde met lef en niveau. Bij de tweede technische time-out leidde Nederland met 16-15. Sparidans, Andringa en Rauwerdink hadden de passing op orde, waardoor Van Haarlem al zijn aanvallers goed kon bedienen. Michael Parkinson verving Diefenbach en Keemink en Ter Maat kwamen opnieuw in het veld als dubbele wissel. De nieuwe spelers vielen sterk in en met deze drie verse krachten liepen de lange mannen uit naar een 24-21 voorsprong. Het eerste setpoint werd direct benut door een gelukkig blok van de sterk spelende Rauwerdink: 25-21.

In set vier bracht de Franse bondscoach Tillie zijn lichtgeblesseerde superster Earvin Ngapeth in het veld. De passer/loper maakte direct indruk met een paar slimme scores en Nederland moest hard werken om Frankrijk bij te benen. Frankrijk leidde tot 19-21, maar de equipe van Vermeulen nam het initiatief over, liep uit naar 24-22 en verdiende twee matchpoints. Abdelaziz leek de wedstrijd af te gaan maken maar sloeg in de blokkering van Rossard. Ook het punt hierna wist Oranje niet te benutten, waardoor Frankrijk op 24-24 kwam. Nadat ook het derde matchpoint op 28-27 werd gemist, ging Frankrijk er met de setwinst vandoor: 28-30.

In de vijfde set nam Frankrijk een 4-7 voorsprong. Oranje bleef vechten maar kreeg het gat niet meer gedicht. Tot 11-13 mochten de lange mannen nog hopen op winst, maar de Fransen gaven geen cadeautjes meer weg, wonnen de set met 12-15 en daarmee de wedstrijd met 2-3.

Het verlies was teleurstellend, Bondscoach Gido Vermeulen: “Dit is het niveau dat we in ons hebben. We hebben gevochten als leeuwen en daar mogen we trots op zijn. Na de deceptie van vrijdag tegen Turkije ontstond er een over-mijn-lijk-mentaliteit in het team. Helaas hebben we deze goede wedstrijd niet kunnen bekronen met een overwinning.”

Nimir Abdelaziz, topscorer met 24 punten: “Na het verlies tegen Turkije van vrijdag is het knap dat we ons zo revancheren tegen het beste team ter wereld. We hebben heel goed gespeeld, en dat we het net niet weten af te maken is enorm balen.”

Oranje speelt vanaf half zes vanavond tegen België, dat nog ongeslagen is. Nederland zal met 3-0 of 3-1 moeten winnen om nog kans te maken op een vervolg in het toernooi; daarvoor moet Frankrijk dan wel ruim van Turkije verliezen. Of Frankrijk moet juist ruim van Turkije winnen, want dan maakt Nederland nog kans om de Turken voorbij te streven.Gerelateerd