VST boekt monsterscore

30-09-2018 Sport Redactie

DAMMEN - Van Stigt Thans boekte in de tweede ronde van de nationale competitie een monsterscore. Tegen Hoogeveen werd het 14-6.

Daarmee deed de regerend landskampioen goede zaken: nogal wat andere clubs, die zich kandidaat weten voor de top van de competitie, maakten misstappen. Huissen liet een punt zitten tegen Lunteren; Culemborg deed hetzelfde tegen Damlust en nu 'morste' Witte van Moort tegen Tilburg. Alleen Hijken is tot dusver ongenaakbaar. Die ploeg won twee keer met 15-5, ditmaal werd middenmoter Damlust gedeclasseerd. VST, ook al twee keer winnend, kijkt nu al tegen een gat van vijf bordpunten aan. Het prolongeren van de titel is allerminst een uitgemaakte zaak. .

Hoewel de uitslag anders doet vermoeden was het geen eenvoudige wedstrijd gisteren. Twee invallers en drie spelers aan de hoogste borden, die een 'lekke band' kregen gedurende de partij. Twee wisten te ontsnappen. Frits Luteijn profiteerde van de onoplettendheid van de tegenstander om af te wikkelen naar remise. Hein Meijer kwam in een vier om twee eindspel terecht. Dat zijn zeer lastige eindspelen. Hij wist het ene remisegaatje te vinden, dat er zo vaak in zit. Ondertussen verloor Ramonds Vipulis van de oud-wereldkampioene Natalia Sadowska. Zoals wel meer mannelijke spelers nam hij grote nauwelijks verantwoorde risico's in de opening. Tegen de huidige generatie dames topspelers kan dat niet meer. Hij kwam in een wel verloren vier om twee eindspel terecht.

De vijf overwinningen aan de borden 4 tot en met 8 kwamen tot stand vooral dank zij de tegenstander. Gantwarg won een remise eindspel. Ron Heusdens blufte en mocht zomaar met beide winstpunten naar huis. Jeroen Kos boekte een overwinning op de sterke jeugdspeler Nick Waterink. Hij geldt als een specialist in de hekstelling. Maar ditmaal zat hij aan de andere kant van het bord. Zijn tegenstander meende met een schijnoffer de partij te kunnen winnen. Het stuk werd geretourneerd en er werd afgewikkeld naar een gewonnen eindspel. Rob Clerc was de enige, die een normale overwinning boekte. Hij schoof in een aanvalspartij de tegenstander compleet van het bord.

De jeugdolympiade beïnvloedt de nationale competitie. Dit jaarlijkse toernooi valt ditmaal samen met de nationale competitie. De sterkste jeugd speelt in beide toernooien. Daar vooruit spelen tegenwoordig niet meer mogelijk is, moesten de teams van Van Stigt Thans het zaterdag met twee jeugdspelers minder doen. De ziekmelding van Casper Remeijer resulteerde in twee invallers in het eerste. Henk de Witt, met de hoogste ELO van het derde, mocht invallen in het eerste. Hij won. Eerst pakte hij met een bekende finesse een schijf. Later profiteerde hij van een blunder van de tegenstander om een remise eindspel alsnog te winnen.Gerelateerd