VST geeft landstitel uit handen

04-02-2019 Sport Redactie

Wereldkampioen Roel Boomstra kan niet winnen van Frits Luteijn; foto: VST


DAMMEN - Van Stigt Thans is zijn landstitel kwijt. Dat lijkt de enige conclusie na het gelijke spel tegen grote concurrent Hijken. De Drentenaren behouden zo hun voorsprong van twee punten, met nog een wedstrijd te gaan.

Het scheelde niet veel of VST had wel nog een kans gehad op titelprolongatie. Op de verschillende borden leken de kansen op winst vaker in het voordeel van de Schiedammers van dan Hijken.

De kersverse en jonge wereldkampioen Roel Boomstra (25) speelde tijdens de wedstrijd tegen de voorzitter van de ontvangende vereniging, Frits Luteijn, aan bord 10. Dat is niet ongebruikelijk in de damwereld. Het lot had beiden spelers ook op andere borden tegen elkaar kunnen brengen. Pas vijftien minuten voor de wedstrijd is bekend wie waar zit. De Schiedamse voorzitter bleek de wereldkampioen van het lijf te kunnen houden, mede dankzij een aanbeveling van VST-er en oud-wereldkampioen Anatoli Gantwarg tijdens een recente masterclass. Het werd remise. Ook aan andere borden ging het sterk gelijk op. Harm Wiersma (ook al oud-wereldkampioen) kwam er niet doorheen bij invaller Thomy Mbongo. Alleen Casper Remijer was namens VST in grote moeilijkheden tegen Auke Scholma en verloor tenslotte.

VST moest winnen om de hoop op prolongatie van de landstitel levend te houden. Op drie borden waren de Schiedammers in het voordeel. Anton van Berkel verleidde zijn tegenstander tot een doorbraakcombinatie, die voor een gelijk aantal stukken onschadelijk gemaakt kon worden. Het resulterende afspel was zeer voordelig, maar leidde net niet tot winst. Hein Meijer speelde tegen internationaal grootmeester Ivan Trofimov. Qua rating is dat een gelijkopgaande strijd. Achter het bord resulteerde het in een gewonnen eindspel voor de Schiedammer. Echter het 'dansje met de dam' dat nodig was om de winst eruit te halen, werd door Meijer gemist. Zodoende werd het alleen Schiedammer Ron Heusdens die zijn partij tegen internationaal grootmeester Hans Jansen in winst wist om te zetten. Zo neutraliseerde hij het verlies van Remijer, maar het resulteren gelijkspel is onvoldoende voor VST.

In de komende elfde en laatste moet VST tegen Witte van Moort, nummer vijf. Nog belangrijker wordt de partij van Hijken tegen, saillant genoeg, Van Stigt Thans2. Dat tweede Schiedamse team speelt eveneens in de hoogste klasse van de damcompetitie en strijdt nog tegen degradatie, op een tiende plaats. Een andere optie die redding zou moeten brengen in de ambitie de landstitel te prolongeren is volgens voorzitter Luteijn de kans dat Hijken puntenmindering krijgt omdat het eerder in de competitie niet op kwam dagen bij een wedstrijd. 

Hijken zou volgens het rooster de wedstrijd uit de achtste ronde tegen Witte van Moort moeten spelen op 5 januari. In verband met de match om de wereldtitel tussen hun speler Roel Boomstra en Alexander Schwarzman, mocht deze wedstrijd uitgesteld worden. De spelers van Witte van Moort zaten een week later klaar achter de borden toen Hijken een half uur voor tijd afbelde bij gebrek aan voldoende spelers. Een ereklasseteam speelt tegenwoordig niet helemaal voor niets. Witte van Moort had aanzienlijke kosten gemaakt. Het protest tegen deze gang van zaken is afgewezen door de protestcommissie en het is niet duidelijk of dit oordeel in stand zal blijven bij de beroepscommissie. Voorlopig mag Hijken zich echter kampioen van Nederland wanen, zo concludeert Luteijn.

Het tweede van VST streed zaterdag tegen Culemborg wanhopig voor het gedeelde wedstrijdpunt, dat uitkomst zou brengen in de strijd tegen degradatie. Lange tijd leek het wonder zich te voltrekken. Edwin de Jager en Berke Yigitturk kwamen in het blauw (= opmerkelijke uitslag) door remises tegen internationaal grootmeesters Kees Thijssen en Jean Marc Ndjofang. Emre Hageman, wereldkampioen bij de pupillen moest tegen Internationaal grootmeester Bassirou Ba. Hij nam een grote afwikkeling om vervolgens te ontdekken, dat zijn tegenstander verder had gekeken. De wedstrijd ging definitief verloren toen invaller Kees Romijn vanuit een gewonnen positie verloor tegen Pieter Steijlen.

Bekijk de foto'sGerelateerd