VST staat landstitel definitief af - of toch niet?

17-02-2019 Sport Redactie

De speelzaal in Westerhaar, met op de voorgrond Gantwarg; foto's: VST

DAMMEN - Van Stigt Thans heeft in de laatste ronde van de nationale damcompetitie niet voor een wondertje kunnen zorgen en is landskampioen af.

Na een heel goed seizoen bleek Hijken, met Harm Wiersma en de wereldkampioen Roel Boomstra, nog beter. In de laatste wedstrijd van het seizoen won VST nog wel nipt van Witte van Moort. Maar Hijken verpletterde naar verwachting het tweede van VST. Het 'tweede' had voor het wonder moeten zorgen door Hijken te verslaan, maar dat lukte dus niet. En om het leed extra te vergroten betekende het verlies van VST 2 tevens de degradatie van dat team uit de hoogste damklasse. 

Er loopt nog een protest van de Schiedammers. Hijken bleef op 12 januari zonder geldige/tijdige afmelding weg bij een wedstrijd. Er is een tussentijdse uitspraak van de beroepscommissie geweest. Deze legt de bal terug bij de wedstrijdleider van de KNDB. Pas na een formeel besluit van deze functionaris kan er verder worden gepraat. Het onwaarschijnlijke eindresultaat kan zijn, dat Hijken twee punten in mindering krijgt en alsnog een herkamp moet spelen tegen Van Stigt Thans om de titel.

Uitwedstrijden zijn altijd lastig. De uitspelende club is al uren onderweg voor achter het bord plaats genomen kan worden. Er mag geen twijfel over bestaan dat de Schiedammers zaterdag veel sterker waren. Maar dan moeten er wel beslissingen vallen. De opstelling viel niet goed uit. Rob Clerc zat tegen Vadim Virny. Gantwarg zat tegen een goede verdediger. Evenals in de vorige wedstrijd probeerde hij van alles om toch te winnen. Hij maakte het daarbij zo bont, dat hij een schijf moest offeren om direct verlies te vermijden. Wederom hield de tegenstander het hoofd niet koel en wist Gantwarg met een punt te ontsnappen.

Hein Meijer was niet zo gelukkig in zijn partij tegen Jan van Dijk. Hij kwam in de partij van de dag aanvankelijk winnend op dam, maar maakte een hele reeks rekenfoutjes, die uiteindelijk resulteerden in schijf- en partijverlies. Ondertussen had Anton van Berkel met een simpel zetje tegen een invaller een tweetje laten aantekenen. Voor de beslissende winstpartij kwam achter elkaar de bal te liggen bij Casper Remeijer, Ron Heusdens en Jitse Slump. De laatste wist tenslotte zijn partij te winnen op puur uithoudingsvermogen. Tegenstander Hoopman is dertig jaar ouder en dat telt in een razend moeilijk eindspel gespeeld op een Fischerklok met een schamele minuut bedenktijd per zet.

Het tweede vocht voor zijn kansen in de laatste wedstrijd tegen Hijken. Er werd rekening mee gehouden dat winst of gelijkspel een illusie was. Maar op bordpunten was er nog een aanmerkelijke voorsprong op concurrent Hoogeveen. Gedurende de wedstrijd werd dan ook gevochten om elk bordpunt. Voorts werd de stand bij Arnhem - Hoogeveen nauwlettend in de gaten gehouden. Jeugdspeler Berke Yigitturk mocht tegen de wereldkampioen, Roel Boomstra. Voor de tweede maal deze maand gebeurde een wonder. Een kansloos geachte Schiedamse speler kwam relatief gemakkelijk weg met een vol punt tegen de wereldkampioen. Met vijf hele bordpunten werd er alles gedaan wat redelijkerwijs mogelijk was om te anticiperen op een gunstige uitslag in de andere wedstrijd. Tevergeefs. Hoogeveen won met 11-9 en was veilig ten koste van de Schiedammers.

Bekijk de foto's