VST wint van VST

14-10-2018 Sport Redactie

Rob Clerc toont zijn tegenstander Emre Hageman waar het fout is gegaan; Berke Yigitturk kijkt toe; foto's VST


DAMMEN - Van Stigt Thans won van Van Stigt Thans. Zo gaat dat tegenwoordig in de damcompetitie. Een verrassing was het niet: het eerste won gisteren van het tweede, beide actief op het hoogste niveau in de Nederlandse damcompetitie.

Het eerste gaat nu ongeslagen aan kop in de ereklasse. Overigens samen met Hijken, en direct - op één punt - gevolgd door nog drie teams. De zeven andere teams, waaronder VST 2 staan na drie wedstrijdrondes al op tenminste drie punten.

VST tegen VST 2 werd 13-7 overwinning. Drie internationale grootmeesters zaten, zoals dat heet 'tegen de staart' van het tweede en gingen daar vlot doorheen.

De wedstrijd van het tweede tegen het eerste van VST was volgens afspraak een open wedstrijd. Dat betekende dat iedereen er was; geen afspraken, geen enkele invaller. Opstelling tot een kwartier voor de wedstrijd onbekend. Het tweede vocht voor zijn kansen. Aan twee borden hadden ze zelfs wat Elo-voordeel, met hoger geklasseerde spelers op de ranglijst bij het tweede. In de partijen tussen Niami en Luteijn en tussen Mbongo en Van Berkel resulteerde dat in remise. Aan de andere borden slaagden de dammers van het tweede team er niet in om het soms enorme krachtsverschil te compenseren. Edwin de Jager, een persoonlijk vriend van Gantwarg, mocht tegen de grote meester. Deze was er niet blij mee. De Jager staat bekend om zijn hoge speeltempo, optimisme en taaiheid. Ditmaal was daar weinig van terug te zien. Vanaf het allereerste moment kwam hij onder druk te staan; verloor een schijf en de partij. 

Emre Hageman (pupil) en Jitse Slump (junior) traden aan tegen Rob Clerc en Dirk van Schaik jr. Tegen zoveel ervaring is het lastig overeind blijven. Slump moest na een teveel aan optimisme, uren knokken voor het punt. Hageman verloor. Ook de andere jeugdspeler, Berke Yigitturk, zeer succesvol tot nog toe, liet zich in de opening vangen met een verrassend combinatienet van grootmeester Hein Meijer. De andere partijen eindigden in remise.Gerelateerd