Willem Alexanderpark, waarom zo'n saaie keuze?

24-06-2016 Sport Han van der Horst

COLUMN - De Schiedamse bevolking kon suggesties doen voor de naam van het nieuwe sportpark op de A4. De beste suggestie is uit de hoge hoed getrokken, althans dat zal men op het Stadskantoor wel denken: het Willem Alexanderpark.

Toch kan ik me moeilijk voorstellen dat er geen originelere suggesties zijn gedaan. Begrijp mij niet verkeerd. Het kan helemaal geen kwaad om wegen, pleinen, scholen, groenzones en verkeerstunnels te noemen naar onze soeverein of zijn bloeiende gade. Zelfs de prinsesjes komen ondanks hun jeugdige leeftijd wat mij betreft in aanmerking om hun naam aan van alles en nog wat te lenen. Zo hoort het immers in een monarchie. Willem Alexander zij zijn park op het dak van de snelweg van harte gegund.

Toch: moest dat nou? Waarom zo'n saaie keuze? Zijn er voor de Schiedamse sport geen verdienstelijke personen die het verdienen om in herinnering te worden gehouden, grote cricketers of geduchte hockeyers of voor mijn part Cockie Gastelaars, die in de jaren zestig van de vorige eeuw een beroemd zwemster was.

Er zullen tijdens het hele selectieproces wel bangbroeken naar voren zijn gekomen die zeiden dat het scheve ogen zou geven als je zo'n park zou noemen naar een sporter die sterk met een enkele club verbonden is, zoals Eddy van de Roer en SVV. Toch klinkt dat wel: Eddy van de Roerpark. Of anders neem je de aanvoerder van het elftal dat deze geduchte club in mijn geboortejaar – of was het 1948? – naar de landstitel voerde. Of had het anders genoemd naar de meest sportieve zoon van vrouwe Aleida, aan wie Schiedam de stadsrechten dankt, Floris, de avonturier, die in tegenstelling tot zijn broers geen boekenwurm was maar excelleerde op toernooien, naar Italië en Griekenland emigreerde, waar hij een prinses trouwde en vorst werd. Florispark, dan heet dat A4-dak naar een echte winnaar. Standbeeldje erbij. Mooi toch.

Maar ach: dit is allemaal achterafpraat en dan had ik maar eerder mijn grote mond op moeten zetten met mijn Florispark. Is het geen goed idee om de paden in het nieuwe perk dan te noemen naar Schiedamse sporthelden van weleer?Gerelateerd