'Het zijn net kleine kunststukjes'

03-11-2017 Uit Redactie

Foto: Arno Bauman

VLAARDINGEN - Schiedammer Angelo de Boer presenteert een deel van zijn omvangrijke collectie 'objecten' in het kleinste ‘museum’ van Vlaardingen, de etalage van Studio Bauman aan de Hoogstraat 51.

Het zijn vazen uit de jaren zestig en zeventig, vijfendertig stuks, afkomstig uit West- en Oost-Duitsland. De Boer: "Ze zijn een beetje tuttig en sommige vazen zijn zelfs ronduit lelijk. En tóch hebben ze iets. Ze doen me denken aan vroeger, aan mijn jeugd. De vazen die ik verzamel komen uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Ze werden in Duitsland gemaakt. Vroeger had bijna iedereen thuis zo’n vaas staan, bij mijn ouders stonden ze in de vensterbank."

Maar smaken veranderen en tegenwoordig zet niemand ze meer in het zicht. De Boer hoopt eigenlijk dat ze nog een 'comeback' maken. "Retro is nu helemaal in."

De Boer begon zo’n achttien jaar geleden met verzamelen en weet zich nu de eigenaar van zo'n zeventienhonderd 'objecten'. "Ik zag twee van die vazen staan op een rommelmarkt in Schiedam en ze spraken me gewoon ontzettend aan. Hoe oubollig ze ook zijn, het blijven kleine kunststukjes. Mijn mooiste exemplaar is de vaas die ik in Berlijn kocht. Het is een vierkante gele vaas, met een bruine band. Er zit een dikke laag glazuur op, die in de oven is gaan schuimen, waardoor je dat speciale effect krijgt. Je ziet echt dat de maker een knap stukje werk heeft afgeleverd.''Gerelateerd