Alleen met aandacht, energie en liefde

19-11-2016 Uit Redactie

Foto's: Roger Pluijm

SCHIEDAM - 'Dat kan alleen omdat mensen als u er tijd, aandacht, energie en liefde insteken.' Gisteravond ging het in de Liduinabasiliek over de Werken van Barmhartigheid, tijdens een musical met Kees Posthumus en Juul Beerda.

De twee 'specialiseren' zich in kleinschalige liedjesprogramma's, met een kwinkslag en soms een traan. Vorig jaar brachten ze zo twee keer in de stad een musical over Liduina.
'Barmhartigheid, de musical' was bedoeld om de vrijwilligers tijdens het Jaar van Barmhartigheid dat in de kerk is gehouden, te bedanken voor hun inzet. De avond komt als slot  van het themajaar, dat zondag in de basiliek aan het Stadserf definitief wordt afgesloten. In dit jaar zette de katholieke kerkgemeenschap zich bijzonder in voor mensen die een steun in de rug kunnen gebruiken.

Het optreden van Beerda en Posthumus gisteren maakte duidelijk dat zelfs over bijbelteksten en adviezen over het goede leven, een musical te maken is. Aan de hand van nummers uit The Sound of Music, West Side Story en andere melodieën, leidden de zanger en accordeonist het publiek van enkele tientallen mensen door het verhaal van Clara en Frans die uitgroeien tot een romantisch koppel, en tegelijkertijd door de zeven Werken van Barmhartigheid: de hongerigen voeden, de gevangenen bezoeken, de vreemdelingen herbergen. Humoristisch werkt dan om het publiek mee te nemen door de regels van de musical, als ware het een kijkje achter de schermen: "Bij elke musical hoort een massale slotscène, om het vreugdevolle einde feestelijk te vieren. Dat is met zo'n kleine bezetting van twee kerels een beetje lastig. Maar het biedt ook een kans om ons publiek daar in te betrekken!" Waarop dat publiek werd gevraagd mee te zingen met het slotnummer. "De woorden kent u, of eigenlijk: het woord kent u." Het ging om het lied Halleluja van Leonard Cohen.

Maar waar het publiek mee naar huis ging was de constatering dat hun inzet er toe doet: alleen met tijd, aandacht, energie en liefde komt er wat van de wereld terecht. Clara en Frans krijgen het advies mee: geloof in de liefde! Op een melodie van de Sound of Music: "Zij is een kracht, niet te onderschatten, helpt je door de nacht."Gerelateerd