Alles is zoals het moet zijn

14-10-2017 Uit Redactie

Galiaeva: Unreal Estate (2014); foto: SMS

SCHIEDAM - Een lome rust, misschien zoals je die in Rusland verwacht. Die tref je aan op de foto's van Ksenia Galiaeva. Maar niet uit lethargie of gebrek aan iets anders. Nee,
Galiaeva doet aan mythevorming. Van haar eigen familieleden, als waren ze stillevens. Vanaf vandaag te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

De foto's zijn een ode aan haar ouders en hun levenswijze. Zij zijn de hoofdrolspelers, gewend aan de camera. Soms grijpt Galiaeva zelf in. Dan laat ze de gezichten van het hele gezin met spiegels omlijsten en weerkaatsen. Ze ziet haar werk als autobiografische fictie, een poëtisch spel met beelden, waarin herinneringen en verlangens samenkomen.

De tentoonstelling in het stedelijk kreeg de naam 'Alles is zoals het moet zijn'. Dat is ook een regel uit een gedicht van de Russische schrijver Vladimir Nabokov. Voor Galiaeva geldt deze strofe als motto voor al haar werk. De tentoonstelling in Schiedam is haar eerste in Nederland.

Galiaeva verhuisde in 1995 op haar negentiende van haar geboorteland Rusland naar Nederland, waar ze studeerde aan de kunstacademie in Den Bosch en Breda. Ze woont in Antwerpen en geeft les aan de kunstacademie in Rotterdam. Al jaren fotografeert ze het dagelijks leven rond het zomerhuis van haar ouders. We zien haar vader en moeder een boek lezen in een tuin, groente snijden op de keukentafel, telefoneren en scharrelen in de tuin.
.
Behalve de familiefoto's laat Galiaeva ook een tweede serie zien: wolkenfoto’s, gemaakt vanuit haar raam in Nederland. Ze vormen een venster op verre horizonten. Naar buiten kijken is een vorm van meditatie voor Galiaeva. Ook exposeert ze kamerschermen.

Alles is zoals het moet zijn (tot 21 januari te zien) is ingericht door conservator Wilma Sütö en vormt haar afscheidn na elf jaar bij het museum.Gerelateerd