Anne de Haij opvolgster Deirdre Carasso

07-12-2020 Uit Redactie

Foto: Marwan Magroun


SCHIEDAM - Anne de Haij wordt de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum Schiedam. Zij gaat op 1 februari aan de slag.

De Haij werkt nu nog bij het Kunstmuseum Den Haag als strategisch adviseur van de directie. Op die plek stuurt ze sterk op thema’s als inclusie en diversiteit, zo laat het Schiedamse museum in een bericht weten. Als project- en programmaleider was ze verantwoordelijk voor het Mondriaanjaar en het project Glans en geluk. Kunst uit de Wereld van de Islam.

De Haij gaat de huidige koers van het Stedelijk Museum voortzetten. ‘Ik vind de moderne, slimme en nuchtere aanpak van het museum geweldig en heb zin daar de komende jaren opnieuw stappen in te zetten." Pascal Visee, voorzitter van de raad van toezicht van het museum, is blij met de benoeming: "We vinden in Anne een directeur die het Stedelijk Museum Schiedam zowel maatschappelijk als artistiek inhoudelijk verder kan ontwikkelen."

Anne de Haij (1983) studeerde kunstgeschiedenis en kunst- en cultuurwetenschappen. Eerder was ze als universitair docent kunstfilosofie en cultuurgeschiedenis verbonden aan de Erasmus Universiteit en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ook werkte zij bij onder andere Korzo Producties en Cadance Festival, TU Delft, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur.

De Haij werkte de afgelopen zes jaar bij het Kunstmuseum. Ze vertelt dat ze na jaren in een groot museum uitkijkt om in een kleinere organisatie te werken. "Het Stedelijk Museum Schiedam is een plek waar de directeur niet alleen bestuurt, maar ook het plein veegt voor een evenement of de laatste bijschriften plakt voor een opening." De komende directeur zegt graag in gesprek te gaan met Schiedammers. "Van, voor en door de stad ben je niet op papier, daarvoor ga je de wijk in, praat je met bewoners en werk je samen met ondernemers.." In Den Haag leverde ze een grote bijdrage aan het maatschappelijk beleid, met als bekendste pijler het programma Stad naar het Museum. De Haij: "Dat lijkt op Mijn Schiedam, waarbij het museum samenwerkt met bewoners. Uitgangspunt is dat iedereen zich thuis voelt in het museum."

De Haij broedt al op ideeën voor historische tentoonstellingen, moderne en hedendaagse kunsttentoonstellingen. Dat laatste sluit aan bij de programmalijn nieuwe kunst, waarvoor het Stedelijk Museum vanaf komend jaar rijkssubsidie krijgt. Het gaat om een nieuwe generatie kunstenaars die opereert op het snijvlak van fotografie, design, illustratie en nieuwe media. Deze kunstenaars kaarten thema’s aan als intersectionaliteit, modern feminisme en sociale ongelijkheid.Gerelateerd