Anne Geene wint kunstprijs Volkskrant

25-02-2018 Uit Redactie

Oud-minister en juryvoorzitter Jet Bussemaker overhandigt Anne Geene de cheque; foto: Adriaan van der Ploeg (op de inhoudsfoto van Kim van Dee: Geene en scout Wim Pijbes

SCHIEDAM - De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018 is toegekend aan Anne Geene. De jury onder voorzitterschap van oud-minister Jet Bussemaker ziet de winnaar als 'meest complete kandidaat'. Het werk van Geene, dat zijn inspiratie vindt in de natuur 'verbaast vanwege zijn gekte, getuigt van vakmanschap en viert schoonheid zonder dat boven alles te stellen', aldus het juryrapport.

De kunstenares kreeg de prijs van € 10.000,- zojuist toegekend in de uitzending van Avrotros' Kunstuur. Het prijzengeld is beschikbaar gesteld door In4Art, een organisatie voor talentontwikkeling in de kunst. De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kunstenaar onder de 36 jaar.

Het werk van Geene, en dat van de andere vier kandidaten die meedongen naar de prijs, is tot en met 15 april te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. Kevin Osepa, Rosa Johanna, Feiko Beckers en Benjamin Li vormden met Geene volgens de jury vijf 'zeer uiteenlopende kandidaten', zowel in leeftijd, interesse als aanpak. "Er is grote urgentie maar geen fatalistische nood bij deze kunstenaars en dat leidt tot werk dat een optimistisch en open pleidooi is voor verschillende posities in de kunst en in de samenleving."

De keuze van de jury voor Anne Geene, voorgedragen door scout en oud-museumdirecteur Wim Pijbes, was eensluidend: "Deze kunstenaar richt met grote vanzelfsprekendheid onze blik naar de rijkdom en verscheidenheid van de natuur die zich zo achteloos onder onze ogen, handen en voeten bevindt. Bovendien laat het de toeschouwer lachen om fenomenen die niet in woorden te vatten zijn; dit zijn anekdotes, gedichten en soms een gehele familieroman in een beeld."

De jury van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018 bestaat uit: Jet Bussemaker (oud-minister van OCW), Lene ter Haar (artistiek-directeur Schunk), Femmy Otten (winnaar van de prijs in 2013), Rodolfo Groenewoud van Vliet (oprichter In4Art) en Sacha Bronwasser (criticus van De Volkskrant).

Behalve de juryprijs kent de tentoonstelling ook een publieksfavoriet. Om die te achterhalen kan het publiek stemmen tot 25 maart.Gerelateerd