Avontuur van het opvoeden neergelegd in prentenboek

10-02-2021 Uit Redactie


SCHIEDAM – In de etalage van Post Scriptum ligt sinds kort een bijzonder boek: een prentenboek, geschreven door de Schiedamse Nancy Heinsman.

Het boek heet ‘Sofie en haar helden’ en draagt een belangrijke boodschap in zich: leven en opvoeden doe je vanuit je hart. Het boek past bij jonge kinderen, die niet kunnen lezen of dit net leren.

Heinsman is moeder van drie kinderen, met een opvallend leeftijdsverschil: ze zijn veertien, acht en twee jaar. Het boek is dan ook de neerslag van veertien jaar moeder zijn. Doordat ze zelf bij ieder kind ook in een nieuwe fase in haar leven verkeerde, viel er extra veel te leren voor Heinsman, zo concludeert ze zelf.

“Na al die jaren weet ik dat elk kind een andere aanpak nodig heeft, maar dat je het opvoeden altijd vanuit je hart moet blijven doen. Elk kind groeit en bloeit door liefde, aandacht maar vooral ook door op avontuur te gaan in de grote nieuwe wereld.”

Al veel langer had Heinsman het idee een prentenboek te maken.

‘Sofie en haar helden’ is een prentenboek dat gaat over ontdekken, geborgenheid, vertrouwen, liefde, avontuur & familie.

De tekst is in een rijmverhaal geschreven, de illustraties zijn kleurrijk. “Hierdoor hoop ik dat ik bij alle kinderen en volwassenen een glimlach op het gezicht kan toveren. Met Sofie en haar helden wil ik de kinderen bijbrengen dat door op avontuur te gaan, je nieuwe dingen leert, je ontdekt wat er allemaal te doen is, je ontdekt wat je allemaal kan, dat je vooral niet bang moet zijn voor iets nieuws en dat je dan elke dag weer een beetje leert. Naast dat je er veel van leert zul je veel mooie herinneringen maken. Ik ben ervan overtuigd dat herinneringen de mooiste dingen zijn die je kunt sparen.”

Haar eigen jeugd, waarin Heinsman er in haar herinnering altijd op uit ging met haar ouders, hielp haar. Ze leerde als kind skiën, bergbeklimmen, varen en in bomen klimmen. Mooie herinneringen maken gunt zij iedereen. Het ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ van Pippi Langkous hielp haar over de drempel heen te gaan werken aan haar eerste boek. Voor de tekeningen verliet ze zich na het eerst zelf te hebben geprobeerd, op illustrator Nieke. De bedoeling is dat Sofie en haar helden het eerste deel wordt uit een prentenboekenreeks ‘Wat ziet Sofie?’Gerelateerd