Bastiaan Uijl nieuwe dirigent Sint Radboud

08-08-2019 Uit Redactie

De nieuwe dirigent van Sint Radboud, Bastiaan Uijl


SCHIEDAM - Het orkest van muziekvereniging Sint Radboud heeft een nieuwe dirigent.

Na een uitgebreide sollicitatieprocedure, waarin een commissie vanuit het orkest gesprekken voerde met kandidaten en drie kandidaten proefrepetities hielden, kwam Bastiaan Uijl als nieuwe muzikale leidsman naar voren. Alle orkestleden kregen via een enquête een stem in de keuze. De leden van Radboud waren zeer enthousiast over de manier waarop Uijl de proefdirecties deed.

Uijl neemt het dirigeerstokje over van Martijn Krijnen. Hij dirigeerde Radboud 12,5 jaar.

Bastiaan Uijl begon in 2007 met zijn studie Harmonie-/Fanfaredirectie aan het conservatorium van Amsterdam bij dirigent Jan Schut, met als bijvakken klarinet, hoorn, zang en slagwerk. Na zijn bachelor examen behaalde hij zijn master’s degree bij Jan Cober aan het conservatorium van Maastricht. Voor het symfonisch repertoire werd hij gecoached door dirigent Bas Pollard.

Als dirigent was hij onder meer te gast bij het militair orkest van Luxemburg, het Noord-Hollands Kamerorkest, het NHJFO en het Crea Orkest uit Amsterdam. Ook leidde hij enkele muziektheaterproducties in opdracht van Kunst Centraal in Utrecht en werkte samen met Jong Excelsior in een volledige productie van de musical ‘The Wizz’ in het Muziekgebouw aan het IJ. Ook remplaceert Uijl als dirigent en repetitor bij diverse blaas- als symfonieorkesten.

Verder organiseert Uijl eigen producties, variërend van een blazersensemble (onder de naam Groupe Dixx) tot een symfonisch kamerorkest. Hij werkt regelmatig samen met solisten als Laura Fygi (zang), Madieke Marjon (mezzosopraan), Erik Slik (tenor), Tobias Borsboom (piano), Kees van Lier en Cortijn Tonkes (acteurs).

Momenteel is Uijl vaste dirigent van drie orkesten, te weten: het studieorkest van muziekvereniging Crescendo Baarn, harmonieorkest O.Z.O.D. uit Tricht en nu dus ook bij Muziekvereniging Sint Radboud.

Het eerste optreden van de nieuwe maestro is op zondag 8 september, voorafgaand aan het evenement NK Tonnetje Steken op het terrein bij het verenigingsgebouw aan de Kerkweg.Gerelateerd