Beroemde foto’s van Jimi Hendrix vijftig jaar na zijn dood in Schiedam

21-08-2020 Uit Kor Kegel

Jimi Hendrix live in de Fillmore West in 1968, gezien door Rolling Stone-fotograaf Baron Wolman


SCHIEDAM – Vijftig jaar na zijn dood staat gitaarlegende Jimi Hendrix centraal op een internationale fototentoonstelling in Schiedam. Wim van Zon en Peter de Raaf zijn over de hele wereld op zoek gegaan naar popfotografen die Jimi Hendrix destijds portretteerden voor muziekbladen als Rolling Stone en Muziek Express.

Ze kregen toestemming zestig originele en gesigneerde prints van iconische opnamen van Jimi Hendrix op een herdenkingstentoonstelling bijeen te brengen. ‘Jimi Hendrix – 50 years in Heaven’ is in De Fotowerkplaats aan de Gerrit Verboonstraat 14 te bezoeken van zaterdag 12 september tot en met zondag 18 oktober.

Het gaat op deze tentoonstelling niet alleen om foto’s van nog levende fotografen, maar ook om foto’s uit nalatenschappen en eigen collectie. De expositie bevat werk van de Amerikaanse fotografen Baron Wolman en Jerry Schatzberg, Eddie Kramer (Zuid-Afrika), Dominique Tarlé (Frankrijk), de Engelsen David Montgomery, David Redfern en Bruce Fleming en de Nederlandse popfotograaf Rob Bosboom (1940-2017).

Van Rob Bosboom zijn de foto’s te zien die hij maakte tijdens het legendarische concert in de nood-Ahoy’ op het voormalige Heliport in Rotterdam op vrijdag 10 november 1967 en ook de opnamen die hij in de VPRO-studio schoot bij het tv-programma Hoepla.

Bruce Fleming, maker van de hoesfoto van Hendrix’ eerste album ‘Are You Experienced?’, printte speciaal voor deze tentoonstelling acht opnamen uit zijn Hendrix-archief. Een van deze niet eerder geprinte opnamen van Bruce Fleming is voor het eerst te zien in De Fotowerkplaats aan de Gerrit Verboonstraat 14 in Schiedam.

Hendrix in Holland

Maar er is nog iets bijzonders. Curatoren Wim van Zon en Peter de Raaf mochten veel foto’s ook gebruiken voor een boek, ‘Hendrix in Holland’. Het eerste exemplaar wordt op vrijdag 11 september overhandigd aan Wim van Krimpen, oud-directeur van de Kunsthal in Rotterdam en het Haags Gemeentemuseum. Dat gebeurt in Theater aan de Schie, waar ook de opening plaatsvindt van de tentoonstelling in De Fotowerkplaats.
Het was Van Krimpen die het enige optreden van Jimi Hendrix in Nederland organiseerde. Op de ochtend van 10 november 1967 kwamen Jimi Hendrix, bassist Noel Redding en drummer Mitch Mitchell aan op Schiphol, na opgestegen te zijn op Londen Heathrow. Ze vormden de hoofdact van de Hippy Happy Beurs en Van Krimpen was zeer opgelucht dat ze arriveerden. Hij was knap zenuwachtig gemaakt door platenmaatschappij Polydor.

Het boek bevat tal van verhalen over de contacten van Nederlandse organisatoren met (het management van) Jimi Hendrix die leidden tot tv-optredens bij Fanclub en Hoepla, het concert in Rotterdam en vooral ook afgelaste optredens. En behalve de foto van Rob Bosboom bevat het boek ook het verhaal ‘Het gitaarwonder’ dat Jules Deelder schreef over zijn ontmoeting met Jimi Hendrix en de nacht die daarop volgde.

Vrijdag 11 september heet het theater ook belangstellenden welkom. Groepen van maximaal 25 personen worden rondgeleid en vervolgens begeleid naar De Fotowerkplaats (net over de Koemarktbrug in het Dudokgebouw). In het theater treedt een Jimi Hendrix-tributeband op.

Het boekje is vanaf 12 september verkrijgbaar bij De Fotowerkplaats, de Koppelkerk in Bredevoort, en in boekhandels en platenzaken in Rotterdam en Amsterdam. Op een Jimi Hendrix Tribute-avond in jazzcafé Dizzy in Rotterdam op zaterdag 18 september is het exclusieve boekje ook te koop.

Jong gestorven, grote invloed

Jimi Hendrix overleed op vrijdag 18 september 1970 op slechts 27-jarige leeftijd. Volgens drummer Mitch Mitchell stikte hij op een brancard in zijn braaksel. Later beweerde een voormalige roadie dat zijn manager hem te veel slaappillen en wijn zou hebben ‘toegediend’ uit angst dat Hendrix naar een andere manager zou overstappen.

Hoewel Jimi Hendrix jong stierf, is hij van grote invloed geweest op de rockmuziek. Met zijn nieuwe technieken (wahwahpedalen, feedback, distortion) en zijn flamboyante spel op gitaren die hij zelf naar zijn linkshandigheid had omgebouwd, heeft hij veel musici geïnspireerd. Zijn muziek stond aan de basis van nieuwe genres als funk en heavy metal.

Verkoopexpositie

Zowel in het theater als in De Fotowerkplaats worden de coronamaatregelen strikt in acht genomen, dus er wordt gelet op de anderhalve meter onderlinge afstand en bezoekers worden om hun contactgegevens gevraagd.

Voor verzamelaars van muziekfoto’s brengt V!Ps International Art Galleries van Peter de Raaf twee fotoprints in gelimiteerde oplages uit. Het betreft een foto van Jimi Hendrix tijdens zijn televisieoptreden in Hoepla en een niet eerder geprinte foto van het Ahoy’-concert. Deze foto’s, die Rob Bosboom met zijn Rolleiflex maakte, worden onder auspiciën van zijn zoon geprint en voorzien van een Estate Stamp. Ze worden geleverd met een speciaal certificaat.

De kleurenopname van Hoepla is er in twee versies, één met een beeldformaat van 45 x 45 centimeter en een paperformaat van 65 x 65 centimeter en één met. een

beeldformaat van 30 x 30 centimeter en een paperformaat van 50 x 50 centimeter. De zwart-witfoto op barietpapier van het Ahoy’-optreden heeft een beeldformaat van 31 x 31 centimeter en een papierformaat van 60 x 50. Beide edities zijn verkrijgbaar in De Fotowerkplaats in Schiedam en in de Koppelkerk in het historische ‘boekenstadje’ Bredevoort in de Gelderse Achterhoek.

Ook zijn in Schiedam en Bredevoort speciale setjes verkrijgbaar met acht fotokaarten met de opnamen van het Ahoy’-concert in 1967.

Tegelijk met de tentoonstelling in Schiedam is er in Bredevoort een zustertentoonstelling in de Koppelkerk, hier van donderdag 3 september tot en met zondag 11 oktober. Daar zijn naast foto’s ook tal van affiches, lp’s en parafernalia te zien. V!Ps – dit bedrijf van Peter de Raaf is gevestigd in Nieuwerkerk aan den IJssel - en Music Inspired Art van Wim van Zon leveren een deel van de bijzondere fotografie.

De toegangsprijs voor de tentoonstelling in Schiedam is € 4,50, de toegangsprijs in Bredevoort is € 6,00. Het boekje ‘Hendrix in Holland’ is verkrijgbaar voor € 19,90. Het betreft een gelimiteerde, individueel genummerde oplage van zeshonderd stuks. De set met acht fotokaarten gaat € 9,50 kosten.

Als enige galerie in Europa biedt De Fotowerkplaats de luxe editie van het nieuwe Jimi Hendrix-fotoboek van de vermaarde Rolling Stone-fotograaf Baron Wolman aan tijdens de expositie.

De foto's hieronder zijn van David Montgomery (kleur): een portret voor de binnenhoes van de lp ‘Electric Ladyland’ in 1968. De zwart-witfoto is igemaakt door de in 2017 overleden Rob Bosboom: Hendrix knielend, gemaakt in de nood-Ahoy’ bij het Hofplein in Rotterdam op 10 november 1967.

Rectificatie

In de eerste versie van dit artikel stond abusievelijk dat Theater aan de Schie ook een fototentoonstelling over Jimi Hendrix heeft. Het misverstand is ontstaan, doordat hier slechts de opening plaatsvindt van de expositie in De Fotowerkplaats en dat het persbericht sprak van een rondleiding in het theater.

Bekijk de foto's


Gerelateerd